Zondagmiddaglezing 13 maart

Sylvia van Zanen over de botanische boeken van Carolus Clusius in Museum Meermanno

De NBV en Museum Meermanno organiseren ook dit voorjaar drie NBV-lezingen. De eerste lezing is op zondag 13 maart en start om 14.00 uur, met koffie of thee én taart.

Sylvia van Zanen vertelt over de botanische boeken van Carolus Clusius: ‘Alles in de kopij moet veranderd worden!’ De roerige totstandkoming van de boeken van Carolus Clusius bij de Officina Plantiniana.

Carolus ClusiusKosten

De prijs voor de lezing, inclusief koffie/thee en taart, is € 7,50 exclusief museumentree. De toegangsprijs voor het museum is € 9,50. Hebt u een Museumkaart, een ICOM-pas of Rembrandtpas dan betaalt u dus slechts € 7,50. Vrienden van Museum Meermanno hebben gratis toegang.

Natuurlijk kunt u tevens de permanente en de tijdelijke tentoonstelling ’Het boek van binnen’ bekijken.

Sylvia van Zanen promoveerde 13 januari jl. aan de Universiteit van Leiden op een onderzoek naar de correspondentie van Carolus Clusius (1526-1609). Deze humanistische geleerde staat in Leiden vooral bekend als de eerste prefect (directeur) van de Hortus botanicus. Van Zanen zal ingaan op de totstandkoming van de prachtig geïllustreerde botanische werken van Carolus Clusius. Zij laat voorbeelden zien en grijpt vervolgens terug op de vraag wat er allemaal moest gebeuren voordat zo’n boek er uiteindelijk was.

Voor wie?

De lunchlezingen zijn bestemd voor de leden van de NBV, voor de Vrienden van Museum Meermanno en voor alle andere belangstellenden. Ze zijn afgestemd op een geïnteresseerd publiek; speciale voorkennis is niet nodig.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf aanmelden is noodzakelijk. U kunt zich voor de lezing opgeven via een e-mail aan: NBVlezingenreeks@gmail.com.

Overige data

De volgende lezing is al bekend en vindt plaats op zondag 10 april. Karin Scheper, conservator van de Universiteitsbibliotheek Leiden, spreekt over de neergaande ontwikkeling van het boekbinden in de loop der eeuwen.
Alle lunchlezingen worden gehouden in Museum Meermanno.