Zondagmiddaglezing 10 april

We nodigen u van harte uit voor de tweede ‘NBV-lezing met taart’ van dit jaar in Museum Meermanno. Dr. Karin Scheper vertelt dan over een bijzonder vakgebied: boek-archeologie.

Karin ScheperZolang boeken met de hand werden  gedrukt en gebonden, dus tot aan het begin van de negentiende eeuw, waren geen twee exemplaren identiek. De manier waarop boeken werden gemaakt en de materialen die daarbij werden gebruikt, geven allerlei informatie prijs over het gebruik en de betekenis van deze werken, de herkomst en de cultuur-historische context. De constructie weerspreekt soms de verschijningsvorm: een boek kan er chique uitzien maar goedkoop gemaakt zijn, en soms lijkt de naaiwijze geheel misplaatst bij een bepaald bandtype. Wie de details kan duiden krijgt een fascinerend inzicht in de historische achtergronden van zulke boeken.

Voor het onderzoek naar boekconstructies is een goede kennis van verschillende bindtechnieken en –materialen een vereiste. Daarom ligt dat onderdeel van de boek-archeologie op het pad van de boekrestaurator. Karin Scheper zal aan de hand van verschillende voorbeelden uit haar restauratiepraktijk in de Universiteitsbibliotheek Leiden laten zien wat boek-archeologisch onderzoek ons kan leren. De lezing sluit uitstekend aan bij de tentoonstelling die momenteel in Museum Meermanno te zien is, Het boek van binnen: een ode aan de makers van het boek door de eeuwen heen’.

Voor wie?

De lunchlezingen zijn bestemd voor de leden van de NBV, voor de Vrienden van Museum Meermanno en voor alle andere belangstellenden. Ze zijn afgestemd op een geïnteresseerd publiek; speciale voorkennis is niet nodig.

De sprekers in deze serie lezingen zijn boekwetenschapper, vormgever, kunsthistoricus, conservator of letterkundige. Waar mogelijk brengen ze hun verhaal in verband met de tentoonstellingen en collecties van Museum Meermanno.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf aanmelden is noodzakelijk. U kunt zich voor de lezing opgeven via een e-mail aan: NBVlezingenreeks@gmail.com.

Kosten

De prijs voor de lezing, inclusief koffie/thee en taart, is € 7,50 exclusief museumentree. De toegangsprijs voor het museum is € 9,50. Hebt u een Museumkaart, een ICOM-pas of Rembrandtpas dan betaalt u dus slechts € 7,50. Natuurlijk kunt u tevens de permanente tentoonstelling en de tijdelijke tentoonstelling Het boek van binnen bekijken.