Najaarsexcursie 2015

Bezoek op met de NBV op maandag 30 november 2015 het Rijksprentenkabinet in Amsterdam!

De zeer uitgebreide collectie van het Rijksprentenkabinet (onderdeel van het Rijksmuseum) is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek, maar de NBV kan onder leiding van conservator Huigen Leeflang toch een prachtige doorsnede van de collectie prentalbums inzien. Daarnaast geeft projectmanager Henrike Hövelmann uitleg over het omvangrijke digitaliseringsproject ‘Prentenkabinet Online’.

Om 12:45  uur worden we ontvangen in het Atrium van het Rijksmuseum. In twee groepen bezoeken we de studiezaal van het Rijksprentenkabinet, en het atelier en de fotostudio van het digitaliseringsproject. We sluiten het bezoek af met een drankje in een horecagelegenheid vlakbij het museum (tot circa 17.00).

Datum, tijd en plaats
Maandag 30 november 2015, vanaf 12:45 uur

Ateliergebouw van het Rijksmuseum (tegenover het museum zelf)

Adres: Hobbemastraat 22, 1071 ZC Amsterdam

Programma
12:45 uur: Verzamelen in het Ateliergebouw. Deelnemers ontvangen hier bezoekerspassen en kunnen hun jassen en tassen achterlaten.

13:00-14:45 uur: Twee bezoeken, in twee groepen. Elk bezoek duurt ongeveer 45-60 minuten. De groepen wisselen halverwege de middag van locatie. Jassen moeten in het Ateliergebouw blijven.

1) Bezoek aan de studiezaal van het Rijksprentenkabinet. Huigen Leeflang, conservator ‘Oude Drukken’, heet ons welkom. Hij vertelt over het Prentenkabinet en toont een prachtige selectie van de prentboeken en -albums in de collectie, daterend van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.

2) Bezoek aan ‘Prentenkabinet Online’: een kijkje achter de schermen. Hoe gaat de digitalisering van zulke kwetsbare objecten in zijn werk? Wat moet er beschreven en gecatalogiseerd worden? En als de informatie online verschijnt, wat kunnen onderzoekers en geïnteresseerd publiek er dan mee doen? Projectmanager Henrike Hövelmann ontvangt ons en beantwoordt deze en uw andere vragen.

15:00 uur: Na afloop praten we na met koffie en gebak in Cobra Café (Hobbemastraat 18).

Aanmelden
Het maximumaantal deelnemers voor deze excursie is bereikt. U kunt zich helaas niet meer inschrijven.