Voorjaarsexcursie op 24 maart 2012

De NBV nodigt haar leden uit voor de voorjaarsexcursie naar het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard op 24 maart 2012.

Logo SteendrukmuseumDe uitvinding van de steendruk of lithografie ontketende de tweede grote drukrevolutie na de uitvinding van de boekdrukkunst. De lithografie werd in 1798 uitgevonden door Alois Senefelder die een betere manier zocht om bladmuziek te vermenigvuldigen. Zijn uitvinding nam vrijwel meteen een enorme vlucht en verspreidde zich zeer snel over Europa, en zelfs naar het Midden- en Verre Oosten en Amerika. Vanaf 1809 werd de techniek ook toegepast in Nederland.
In het Nederlands Steendrukmuseum kunt u kennis maken met alle denkbare facetten van de steendruk of lithografie. In het museum vindt u een uitgebreide collectie beeldmateriaal en techniek. Daarbij komen zowel de historische, technische als artistieke kanten van het steendrukken ruim aan bod. De fenomenale uitvinding, de ontwikkeling en het enorme toepassingsgebied kunt u bekijken én zelf beleven. De collectie – bijeengebracht door P.L. Vrijdag – omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten, muziekdruk en speelkaarten tot poëzieplaatjes, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen, (satirische) tijdschriften, kinderspelen en blikdruk. Daarbij ziet u werk van bekende kunstenaars zoals Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette en Jan Sluyters. Van de opgestelde steendrukpersen uit de afgelopen twee eeuwen wordt een aantal nog regelmatig gebruikt. Ook is een getrouwe replica van de eerste houten steendrukpers van Alois Senefelder uit 1798 te zien.

Het bestuur van de NBV nodigt u uit voor een bezoek aan het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard. Dhr. Frank van Oortmerssen, directeur van het museum, zal allereerst een lezing geven over de collectie. Daarna volgt een rondleiding door het museum, met een drukdemonstratie. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot het onderhouden van sociale contacten onder het genot van koffie of thee met een stuk vlaai.

 
Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 Ontvangst met koffie en thee in de foyer van het museum

13.30 Lezing van dhr. Frank van Oortmerssen, tevens in de foyer

14.15 Koffie, thee en vlaai

14.45 Rondleiding door het museum, met een drukdemonstratie

16.30 Einde.

 
Bereikbaarheid

Het Nederlands Steendrukmuseum bevindt zich op Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard (5554 AG, tel. 040 204 98 41). Valkenswaard is te bereiken met de bus vanuit Eindhoven. Neem op NS-station Eindhoven buslijn 171 of 172 richting Valkenswaard en stap uit bij bushalte Valkeniersstraat. Loop richting de Eindhovenseweg (de hoofdweg). Ga linksaf de Eindhovenseweg in en sla na ongeveer 125 meter rechtsaf de Oranje Nassaustraat in. Een kleine 100 meter verder bevindt zich de ingang van het CAROLUS Gebouw. Het Nederlands Steendrukmuseum is daarin na binnenkomst te vinden op de benedenverdieping in de rechtervleugel van het gebouw.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.steendrukmuseum.nl.

 
Aanmelden

Deelname aan de excursie is gratis voor NBV-leden en hun introducés. U wordt verzocht vóór 17 maart te e-mailen naar de secretaris: info@boekgeschiedenis.nl, of te schrijven naar mw. E. Meyer, Cornelis van Alkemadestraat 37, 1065 AB Amsterdam.
We hopen u te mogen begroeten op 24 maart in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard!