NBV adopteert ‘La Divina Commedia’

In januari heeft de NBV een prachtige editie van ‘La Divina Commedia’ uit 1481 geadopteerd om het Museum Meermanno te steunen.

Door de forse bezuinigingen op culturele instellingen wordt het voortbestaan van Meermanna, het oudste boekenmuseum ter wereld, bedreigd. Daarom is de actie Boek zoekt vrouw, man en bedrijf in het leven geroepen. De Nederlandse Boekhistorische Vereniging steunt deze actie uiteraard van harte en heeft voor € 500,- Dantes Divinia Commedia geadopteerd.

Gravures van Botticelli
La-Divinia-Commedia-kopergravure-in-boekHet gaat om een prachtige editie uit 1481, met commentaar van Christophoro Landino, gedrukt in Florence door Nicolaus Laurentii. Laurentii was een van de eersten die de techniek van kopergravure in gedrukte boeken toepaste. Voor deze uitgave van de Commedia van Dante ontwierp Botticelli twintig gravures. Er is echter geen enkel exemplaar met alle gravures bekend. Het exemplaar in Meermanno bevat er drie. Met de adoptie steunen wij het Museum Meermanno en laten wij blijken hart te hebben voor cultuur en voor het boek in het bijzonder.