Oproep gebruikerssporen

De NBV roept u op foto’s van boeken met lees- of andere gebruikssporen in te zenden.

Op vrijdag 23 november 2007 organiseert de NBV in het kader van de viering van haar vijftienjarig bestaan een zeer bijzonder congres getiteld: ‘Licht beduimeld… Lees- en gebruikssporen in handschriften, boeken en op internet.’

Het congres vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek. Vanuit tal van invalshoeken zullen diverse gerenommeerde sprekers, onder wie Heather Jackson (auteur van hét standaardwerk over dit onderwerp, Marginalia. Readers writing in books), W.P. Gerritsen, Wiel Kusters, Bubb Kuyper en Dirk Van Hulle, over dergelijke sporen vertellen en hun betekenis voor boek- en literatuurhistorisch onderzoek belichten. Tijdens het congres zal een kleine expositie te zien zijn van ‘aangeraakte’ boeken en handschriften uit de collectie van de KB.

Oproep: gebruikssporen
Nadere informatie over dit congres volgt nog, maar graag vragen we vast uw aandacht voor het volgende. Naast dit congres en de expositie in de KB willen we graag een virtuele tentoonstelling op onze nieuwe NBV-website – die op de jaarvergadering wordt gepresenteerd – inrichten. Hiervoor doen we graag een beroep op u: Heeft u ook zo’n boek met duidelijk zichtbare sporen van gebruik in uw kast staan? Bijvoorbeeld een exemplaar dat helemaal bol staat van de lezersaantekeningen, of een boek met een uitgebreide handgeschreven opdracht (wellicht zelfs van de auteur of een ander bekend iemand)? Misschien diende uw drukwerk niet eens als voedsel voor de menselijke geest, maar werd het door boekenwurmen of ander ongedierte aangevreten?

Door granaatscherf beschadigd boek.Er zijn vast nog veel meer curieuze lees- en gebruikssporen die wij nu niet kunnen bedenken, maar die u vast wel in uw bezit hebt! Maakt u dan een digitale foto een stuurt u deze a.u.b. per e-mail voor 31 augustus naar: e.meyer@th.vu.nl.

Lukt het u niet om een dergelijk foto per email aan te leveren, maar heeft u wel iets heel bijzonders dat we niet mogen missen, dan kunt u het beste contact opnemen met de secretaris. We verzinnen dan wel een oplossing. Van de mooiste, spannendste, uniekste exemplaren met lees- of andere gebruikssporen laten we in ons NBV-jubileumjaar een set briefkaarten drukken. Wellicht komt uw inzending erop te staan?

Alvast bedankt voor uw medewerking!

De congresorganisatie: Marc Beerens, Lizet Duyvendak & Elisabeth Meyer

 

Bijschrift bij de foto: Het boekje, in het formaat 13 x 7,5 x 4 cm, is afkomstig uit de zgn. grote bibliotheek van het St. Canisius College te Nijmegen. Dit enorme gebouw kreeg in de periode september 1944 tot februari 1945 meer dan honderd granaattreffers. Hoewel de imposante bibliotheekruimte en de boeken betrekkelijk ongeschonden de oorlog doorkwamen, werd toch een aantal boeken beschadigd, waarvan dit wellicht het laatst overgebleven exemplaar is. De granaatscherf maakte een scheurtje in de rug en kerfde 1,5 cm door de bovenkant. De losgescheurde flinters papier zijn strak op elkaar geperst; reparatie vond men kennelijk te omslachtig of niet de moeite waard. (Tekst aangeleverd door A.F.C.M. Wolf, Nijmegen.)