Najaarsexcursie UB Amsterdam

Op vrijdag 14 september jl. heeft de Nederlandse Boekhistorische Vereniging een excursie georganiseerd naar de openingstentoonstelling ‘Amsterdam in de Wereld – De Wereld in Amsterdam’ in de nieuwe behuizing van de Bijzondere Collecties van de UB Amsterdam aan de Oude Turfmarkt.

Amsterdamse gracht, UB Amsterdam.Deze tentoonstelling biedt een thematisch geordende keuze van handschriften, gedrukte boeken, prenten en objecten die in de loop der eeuwen in Amsterdam vervaardigd zijn, of omgekeerd, elders gemaakt en in Amsterdam bij elkaar gekomen. Te zien zijn onder meer de oudste vogelvluchtkaart van Amsterdam, de sonate voor cello en klavier (Opus 69 in A) van Ludwig van Beethoven, het grootste en het kleinste boek in de Bijzondere Collecties, en het originele handschrift van Multatuli’s Max Havelaar.
De Bijzondere Collecties zijn ondergebracht in de Vingboonspanden en het voormalige Sint Bernardus gesticht, naast het Allard Pierson Museum. De gebouwen zijn gerenoveerd en verbouwd voor hun nieuwe functie. Bij de verbouwing zijn veel historische elementen behouden gebleven.

 

De NBV-leden Garrelt Verhoeven, conservator Bijzondere Collecties aan de UB-Amsterdam en Jos Biemans, conservator handschriften aan de UB-Amsterdam en bijzonder hoogleraar boekwetenschap, hebben lezingen verzorgd over de locatie en de collectie.

 

Bereikbaarheid
Het adres van de Bijzondere Collecties is Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam. De bibliotheek is bereikbaar met tramlijnen 4, 9, 16, 24 en 25, uitstappen halte Munt.

 

Illustratie: UB Amsterdam