NBV-najaarsexcursie 2012

Digitalisering biedt veel nieuwe mogelijkheden voor boekwetenschappelijk onderzoek. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? De NBV biedt haar leden de kans om op donderdag 1 november 2012 het digitaliseringsbedrijf Picturae in Heiloo te bezoeken.

“Digitalisering speelt ook een rol bij het behoud van collecties, want het origineel hoeft minder vaak geraadpleegd te worden als er een kwalitatief hoogwaardige digitale kopie beschikbaar is.” Aldus de KB over haar digitaliseringsbeleid.

Ook nu al is digitalisering niet meer weg te denken uit de praktijk van erfgoedinstellingen. Het bestuur van de NBV nodigt u daarom uit bij het gerennomeerde digitaliseringsbedrijf Picturae in Heiloo een kijkje te nemen achter de schermen. Om zo optimaal mogelijk mee te kunnen kijken met de werkprocessen, vindt de excursie dit jaar op een doordeweekse dag plaats: donderdag 1 november 2012, van 13.00 tot 16.00 uur.

Wat gaan we doen?
Na een ontvangst met koffie en thee door de directeuren van Picturae, zal het bezoek thematisch worden ingeleid door Marco de Niet, directeur van de Stichting DEN. Daarna wordt de groep in kleinere groepjes verdeeld voor een rondleiding langs verschillende werkplekken en digitaliseringsstations binnen het bedrijf. Uiteraard is er door de kleine groepen voldoende mogelijkheid om vragen te stellen en demonstraties te bekijken. Het volledige programma volgt hieronder.

Najaarsexcursie 2012 – Digitaliseringsbedrijf Picturae
Datum: Donderdag 1 november, 13.00 – 16.00 uur
Locatie: Picturae, De Hoefsmid 11, 1851 PZ Heiloo

Programma
13:00 tot 13:30  Ontvangst met koffie en thee
13:30 tot 14:00  Openingswoord door Marco de Niet, directeur Digitaal Erfgoed Nederland
14:00 tot 16:00  Programma Picturae in groepjes:
– Station 1: Algemene uitleg over Picturae
– Station 2: Storage & hosting
– Station 3: Websites en de krantenviewer
– Station 4: Scanning doorzicht
– Station 5: Scanning opzicht

Aanmelden
Graag ontvangen wij uw aanmelding (liefst voor 24 oktober) via het aanmeldformulier [niet langer geldig] of per mail via het secretariaat: info@boekgeschiedenis.nl.

Mocht de keuze voor een doordeweekse dag tot een te laag aantal aanmeldingen leiden, dan zal op 24 oktober bekend worden gemaakt dat de exursie niet kan doorgaan. Meld u daarom snel aan!