Najaarsexcursie 2019 – Zeeuwse Bibliotheek

De NBV nodigt haar leden uit voor een bezoek aan Middelburg. De excursie vindt plaats op zaterdag 23 november 2019.

Kluis van de Zeeuwse Bibliotheek

We worden ontvangen in de Zeeuwse Bibliotheek en brengen onder leiding van conservator Marinus Bierens een bezoek aan de kluis. Zijn er bijzondere boeken die u wilt zien? Laat het ons weten via info@boekgeschiedenis.nl.

Tentoonstelling prijsbanden Latijnse School

Bijna tweehonderd jaar lang (tussen 1685 en 1866) reikte de Latijnse School in Middelburg fraaie prijsbanden uit aan leerlingen die ze verdienden. Van deze prijsbanden zijn er 68 in Zeeland gebleven, dan wel teruggekomen. Een groot deel daarvan wordt nu tentoongesteld in de Zeeuwse Bibliotheek. Ze worden tegen de achtergrond van hun omgeving toegelicht: hoe functioneerde de Latijnse School, wie gaven er les en aan welke leerlingen werden prijzen uitgereikt. Prijsbanden van andere onderwijsinstituten dienen ter vergelijking.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door een gift van het Familiefonds Hurgronje aan de Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek, ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Ook bood deze schenking de mogelijkheid om alle betrokken prijsbanden te conserveren. Dat is gedaan door restaurator Marijn de Valk, bij wie we deze dag ook een kijkje nemen.

Bezoek aan restauratieatelier Marijn de Valk

Het atelier van boekrestaurator Marijn de Valk is gevestigd in de voormalige Latijnse school. Het gebouw dateert uit de 14e eeuw. Er werd lesgegeven sinds 1365. . In de negentiende eeuw en twintigste eeuw was de school het Stedelijk Gymnasium. Marijn zal u vertellen over de geschiedenis van het gebouw en leidt u rond door haar atelier.Boekhistorische stadswandeling

Boekhistorische stadswandeling

Ook aan verschillende plekken in de stad zijn boekhistorische herinneringen verbonden. Een deskundige rondleiding, verzorgd door Gerard Heerebout (voormalig rector van het gymnasium dat in de Latijnse School zat) en Arnold Wiggers (voorheen hoofd van het Zeeuws Documentatiecentrum), voert u langs plekken waar de veelbewogen geschiedenis tot uiting komt.

Programma

De excursie zal in drie groepen plaatsvinden, de stadswandeling in twee groepen. De hieronder genoemde volgorde van drie bezoeken zal dus per groep verschillen.

10.30-11.00 Ontvangst in de Zeeuwse Bibliotheek
11.00-12:00 Bezoek 1: de kluis van de Zeeuwse Bibliotheek o.l.v. conservator Marinus Bierens
12:00-13.30 Lunch op eigen gelegenheid
13.30-14.30 Bezoek 2: bezichtiging tentoonstelling Zeeuwse prijsbanden op eigen gelegenheid
14.30-15.30 Bezoek 3: restauratieatelier van Marijn de Valk in de voormalige Latijnse school
15.30-16.00 Koffie/thee in het restauratieatelier van Marijn de Valk
16.00-17.00 Stadswandeling over het Middelburgse boekbedrijf. Vertrek vanaf het atelier
17.00           Afsluitende borrel bij Marijn de Valk, met soep voor de lange reis terug

Adressen locaties

ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, 0118 654000
Restauratieatelier Marijn de Valk, Latijnse Schoolstraat 10, 4331 BR Middelburg.

Aanmelden

Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers, dus wees er snel bij. Meld u aan via info@boekgeschiedenis.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Bereikbaarheid

De Zeeuwse bibliotheek ligt op 5 minuten loopafstand van het NS-station Middelburg en van het busstation.
Route vanaf de voorzijde van het NS-station: over de brug rechtdoor, de Stationsstraat in; voor de volgende brug linksaf; via de trap of helling (rechts) naar de ingang.

Parkeergelegenheid

In de parkeergarage aan de Kousteensedijk is voldoende parkeergelegenheid. Er zijn ook parkeerplaatsen onder en naast de Zeeuwse Bibliotheek. Betaald parkeren van 08.00 uur tot 20.00 uur.