Eerste Boekendag – Boekenstrijd

De eerste in de reeks Boekendagen vindt plaats in boekenstad Deventer op 29 november 2019 met een middag rond het thema ‘Boekenstrijd’.

Boekenstrijd betreft niet alleen de strijd om controversiële en ketterse boeken, die leidde tot censuur en de Index van verboden boeken, maar ook de polemiek die in en rondom de boeken zelf werd gevoerd, door zowel auteurs als lezers. Verboden boeken verdwenen niet van de kaart, integendeel, zij waren het middelpunt van debat én het platform waarop dat debat werd gevoerd.

De Boekendagen zijn in het leven geroepen voor de Nederlandse-Vlaamse onderzoeksgemeenschap rond boekgeschiedenis en boekenwetenschap van het premoderne boek (tot 1800). Deze dagen bieden een ontmoetingsplek voor mediëvisten en vroegmodernisten en een podium voor junior-onderzoekers.

Programma

13:00 Welkom
Irene van Renswoude (UvA, Huygens ING en NBV), Voorzichtigheid geboden: Leeslijsten, catalogi en omstreden boeken (400 – 1600)
Renske Hoff (RUG) en Bert Tops (KU Leuven), ‘Verboden te lezen’: Censurerende lezers en gebruikers in zestiende-eeuwse Nederlandse Bijbels’

14:00 Pauze en posterpresentaties

14:45
– Pop-up expositie ‘Verboden ideeën’ in de Athenaeumbibliotheek, Klooster 12
– Expositie ‘Literatuur van wereldformaat’ in de Proosdijruimte van Bibliotheek Centrum

16:00 Keynote lezing door August den Hollander (VU Amsterdam), Verboden ideeën

Plaats de Bibliotheek Deventer Centrum, Stromarkt 18 Deventer, Theaterzaal (kelder)
Tijdstip 29 november 2019, 13:00-17:00 (zaal open 12:45)
Aanmelden voor 25 november 2019 via activiteiten-ab@bibliotheekdeventer.nl (ook voor het aanmelden van posterpresentaties)

Organiserend comité: Sabrina Corbellini, Anna Dlabačová, Suzan Folkerts, Andrea van Leerdam en Irene van Renswoude.