Jubileumworkshop op 2 juni

De NBV nodigt iedereen uit voor een jubileumworkshop oude en nieuwe druktechnieken en drukmaterialen op zaterdag 2 juni bij AGA LAB.

AGA LAB is een werkplaats en laboratorium voor kunstenaars en ontwerpers. AGA LAB (voorheen Amsterdams Grafisch Atelier) is het oudste grafische atelier in Nederland. Het werd in 1958 opgericht door graficus Harry van Kruiningen (hij maakte het Gilgamesj epos in litho) en de directeur van de Wereldbibliotheek G.J. Winterink. Nog steeds maken, onderzoeken en experimenteren kunstenaars en ontwerpers hier dagelijks met een breed scala aan grafische technieken, inkt en papier (of anders). Naast prints, unieke of in editie, worden hier ook regelmatig kunstboeken gemaakt.

AGA LAB en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging ontwierpen samen een workshopdag waarin u veel van deze technieken zal toepassen. Het wordt een dag om uw mouwen op te stropen en zelf een boekje onder uw handen te laten ontstaan onder de deskundige begeleiding van een gedreven team van AGA LAB in samenwerking met Thomas Gravemaker van LetterpressAmsterdam. We maken gezamenlijk een oplage van een speciale jubileumeditie waarvan iedereen een eigen exemplaar meeneemt.

Tijdens deze dag neemt u deel aan een viertal korte workshops. Daarin werkt u in groepjes steeds aan een pagina van de jubileumuitgave, een in zeefdruk, in letterpress en in ets. En u neemt deel aan een introductie risografie en de vervaardiging van zelfgewonnen plantaardige inkten. U rouleert dus gedurende de dag, maakt alle onderdelen mee en ziet de jubileumeditie in uw eigen handen langzaam vorm krijgen.

Programma
9.00 binnenkomst, koffie, thee en koek
9.30 welkom door directeur, introductie werkplaats door gastheer
10.00 start workshopronde 1 (1 pagina maken in zeefdruk, letterpress, ets of introductie riso en plantaardige zelfgebrouwen inkt)
11.30 koffie en cake
11.45 start workshopronde 2 (idem)
13.15 lunch
14.30 start workshopronde 3 (idem)
16.00 start workshopronde 4 (idem)
17.30 einde workshops, borrel en versnapering
18.00 presentatie boekwerkjes en toelichting door de makers (facultatief).
19.00 einde

Kosten en aanmelden
De workshop kost voor iedereen € 50. Deelnemers aan de workshop die ook deelnemen aan het jubileumcongres op 1 juni krijgen € 10 korting.

Gebruik dit formulier om u aan te melden.

De begeleiders
Thomas Gravemakers liefde voor boekdruk begon al voordat hij de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam bezocht. Hij werkte jarenlang in Londen, Parijs en Edinburgh als vormgever en als boek- en tentoonstellingsvormgever voor onder andere Flammarion, la Réunion des Musées nationaux, Paris Musées. Nu is Thomas terug in Amsterdam om zijn passie voor vormgeving en boekdruk verder te ontwikkelen in zijn atelier in het centrum van de stad, LetterpressAmsterdam.

Eric Levert (Naarden 1955) heeft van 1977 tot 1982 de opleiding “vrije grafiek” aan de Rietveld Academie gevolgd. Naast het maken van eigen werk is hij in 1986 als etsdrukker gaan werken bij de Printshop van Piet Clement. Samen met tientallen kunstenaars heeft hij hier etsen gemaakt en gedrukt. In 2000 is hij zijn eigen etsdrukkerij begonnen. Eric werkt sinds 2011 als technisch begeleider bij AGA LAB.

Henk van der Spoel, alias Wasco, tekende en experimenteerde op de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede, vooral autobiografische stripjes onder de titel De wondere wereld van Wasco. Stripkunstenaars als Joost Swarte en Typex koesteren hem al decennia. Pas in 2015 publiceert hij een volwaardige uitgave van de strips van Wasco. Het blijkt een doorbraak. Er is sindsdien vaak over hem gepubliceerd en hij toonde nieuw werk in Galerie Briels Antwerpen. Wasco is ook expert op het gebied van risografie. Hij assisteert op de riso afdeling bij AGA LAB (Knust-press).

Jan-Pieter Karper studeerde in 2013 af als grafisch vormgever bij de Hogeschool van de Kunsten. Sindsdien en tijdens zijn opleiding werkte hij bij Vandejong Creative Agency en werkte vooral veel aan publicaties voor kunstenaars, ontwerpers en kunstinstellingen. Hij richtte enkele jaren geleden met collega’s grafisch atelier Kapitaal op in Utrecht. Sinds dit jaar werkt hij bij AGA LAB als zeefdruk expert en ontwikkelt daarnaast eigen projecten.

Geert Schriever, gastheer en rondleider, ontwierp, ontwikkelde en initieerde vele kunstcatalogi. Hij heeft een eigen uitgeverij van kunst in oplage: Schriever Editions (zeefdruk, lino, litho, multiple). Geert vertoeft al een leven lang in de kunst als ontwerper, uitgever, galerist en verzamelaar. Geert assisteert nu met al zijn kennis en enthousiasme voor print en papier AGA LAB.