Jaarboek 2011 verschenen

Het achttiende jaarboek van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging is afgelopen zaterdag 18 juni op een geslaagde jaarvergadering in Utrecht gepresenteerd door de hoofdredacteur, Goran Proot. Deze editie van het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis voert ons van Antwerpen naar Peru en van Nederland naar Zuid-Afrika.

Ignaz Matthey tilt de sluier op van de handel in porno en de vervolging daarvan aan het begin van de twintigste eeuw. Janneke Weijermars laat haar licht schijnen over de natievorming in de periode 1815-1830, toen de Lage Landen politiek even één waren. Arnold Lubbers behandelt de functie en organisatie van leesgezelschappen in de negentiende eeuw. Ook Suzan Folkerts gaat op zoek naar lezers en gebruikers. Middelnederlandse Bijbelvertalingen zijn haar vertrekpunt. Kristof Selleslach stelt een nieuw boekhistorisch instrument voor dat duizenden ornamenten uit Antwerpse drukken uit de periode 1541-1600 aan ateliers verbindt en waarmee onze kennis over – onder andere – het fonds van Christoffel Plantijn kan worden bijgesteld. In een review licht Frank de Glas twee pas verschenen boekhistorische werken die handelen over de toekomst van het (elektronische) boek kritisch door.

Alle onderwerpen vindt u in de inhoudsopgave.

De leden die niet bij de vergadering aanwezig konden zijn, krijgen het zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Niet-leden kunnen het jaarboek bestellen met behulp van het bestelformulier.