Handschriften uit Harderwijk – online sessie

In 1792 doopte de Harderwijkse hoogleraar en bibliothecaris Everardus Scheidius zijn pen in de inkt en schreef een catalogus van de boeken die zich in de bibliotheek van de Gelderse Academie bevonden. Enkele jaren later sloot de Gelderse Academie in Harderwijk haar deuren en besloot Koning Willem I dat de collectie bestemd was voor de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Op 13 november 2020 om 15:00 zal Suzan Folkerts ons een virtuele rondleiding geven.

Handschriften uit Harderwijk. 200 jaar collectie Gelderse Academie in de Athenaeumbibliotheek Deventer 

Een speciaal onderdeel in Scheidius’ catalogus was een overzicht van de kast met handschriften, die vijf planken met in totaal 94 titels bevatte. Om het 200-jarig jubileum van de collectie uit Harderwijk te vieren hebben de conservatoren van de Athenaeumbibliotheek deze kast gereconstrueerd en de handschriften onderzocht.

De expositie is van 1 september t/m 16 december 2020 te zien in een tentoonstelling in zowel de Bibliotheek Deventer (Stromarkt 18) als de Athenaeumbibliotheek (Klooster 12). Bij de expositie is een boekje verschenen met het verhaal over de collectie uit Harderwijk en beschrijvingen van de tentoongestelde boeken. 

Zie de website https://www.bibliotheekdeventer.nl/harderwijk voor achtergrondinformatie en twee video’s over de tentoonstelling en links naar diverse gedigitaliseerde boeken uit Harderwijk.

Online rondleiding

Tijdens een online rondleiding op 13 november (15:00-16:00) zal Suzan Folkerts, conservator van de Athenaeumbibliotheek Deventer, vertellen hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Daarna zal zij de geschiedenis van de collectie uit Harderwijk toelichten aan de hand van diverse boeken. Voor de online rondleiding kunt U zich via email registreren.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen de volgende publicatie:
Bram Boers en Suzan Folkerts, Handschriften uit Harderwijk. Tweehonderd jaar collectie Gelderse Academie in de Athenaeumbibliotheek Deventer (Deventer, Stads-of Athenaeumbibliotheek, 2020), ISBN 978-90-825086-3-5. Dit boekje is voor bezoekers van de tentoonstelling kosteloos verkrijgbaar op beide bibliotheeklocaties en daarna(ast) in de webwinkel van de Athenaeumbibliotheek voor € 5,-