Webinar Auteurschap

Tiele-Stichting Webinar Auterschap

Al jaren organiseert de Tiele-Stichting in de herfst een lezingenmiddag. Vorig jaar nog presenteerden we Planten op papier. Het pionierswerk van Carolus Clusius 1526–1609 door Sylvia van Zanen, het nieuwste deel in de reeks BGNB, in de Hortus botanicus in Leiden. Helaas laat de opleving van het coronavirus dit najaar geen fysieke bijeenkomst toe. Omdat wij u graag een alternatief willen bieden, organiseren wij op woensdag 18 november een Webinar over Auteurschap waar u digitaal bij aanwezig kunt zijn.

Dit Webinar gaat over auteurschap. Ook de literaire wereld heeft volop te maken met de gevolgen van de Coronacrisis: schrijvers leven zelden alleen van de boeken die ze publiceren, maar moeten het juist ook hebben van voordrachten, optredens op scholen en workshops. Wie onderzoek doet naar inkomens van schrijvers door de eeuwen heen, kan vaststellen dat zij altijd veel verschillende klussen met elkaar hebben moeten combineren, en begrijpt des te beter waarom ook schrijvers in deze crisis al snel in moeilijkheden kunnen raken. In dit Webinar bespreken vijf onderzoekers van verschillende Nederlandse en Vlaamse universiteiten de relatie tussen geld en auteurschap vanaf de middeleeuwen tot nu. Wat was de rol van het mecenaat, wat voor soort nevenverdiensten hadden auteurs, wat is er bijzonder aan Nederlandse toneeldichters, wat levert het stadsdichterschap op en hoe zit het met de beeldvorming rond verdienen?

Programma
15:00 Jeroen Salman: Inleiding
15:05Helleke den Braber: Schrijven was altijd schnabbelen. Praktijk en beeldvorming van het economisch profijt van de literaire auteur door de eeuwen heen.
15:15Laurens Ham: Naar een diachrone blik op de verdiensten van Nederlandstalige auteurs
15:25Nina Geerdink: Loon, lust, liefdadigheid. Verdienen aan het schrijven van toneelteksten door de eeuwen heen
15:35Remco Sleiderink: Krijg je nog rente voor een lied? Stadsdichterschap als eer en verdienste door de eeuwen heen
15:45Vragen en discussie

U kunt zich aanmelden door voor dinsdag 17 november een mail te sturen aan coördinator Eline Gielen via info@tiele-stichting.nl.