Excursie naar ‘Stad van boeken’

Op zondag 20 april 2008, 13.00 uur, heeft de NBV een voorjaarsexcursie georganiseerd naar de tentoonstelling ‘Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden’ in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.

Deze tentoonstelling, die loopt van 22 februari t/m 1 juni 2008, brengt aan de hand van ruim tweehonderd spraakmakende boeken – o.a. Discours de la méthode van René Descartes en de Statenbijbel, maar ook kinderboeken – in beeld hoe het verhandelen en lezen van teksten in handgeschreven en gedrukte vorm het wereldbeeld veranderden.
De tentoonstelling is samengesteld door De Lakenhal en de Leidse Universiteit (prof.dr. Paul Hoftijzer, dr. Berry Dongelmans, oprichters van de NBV), de Leidse Universiteitsbibliotheek (dr. André Bouwman) en de Koninklijke Bibliotheek (drs. Ed van der Vlist). Zij zijn ook verantwoordelijk voor de lijvige en mooie publicatie Stad van boeken. Handschrift en druk in Leiden, 1260-2000 (Primavera Pers en Uitgeverij Ginkgo). NBV-leden kunnen op dit boek korting krijgen.


Lezing Berry Dongelmans

Excusie-Stad-van-boeken-lezing-DongelmansDr. Berry Dongelmans hield op zondagmiddag 20 april om 13.00 een lezing getiteld ‘De vele gezichten van A.W. Sijthoff’. In deze lezing werden uiteenlopende kanten van deze uitgeverij en tevens drukkerij belicht. Deze betroffen enerzijds het boekhistorisch uiterst interessante, want zeer gevarieerde fonds – thrillers en wetenschappelijke werken gaan hier hand in hand –, anderzijds kwamen ook de verschillende, soms ook tegenstrijdige gezichten van A.W. Sijthoff als werkgever aan het begin van de 20ste eeuw aan bod.

In aansluiting op deze lezing werden de NBV-leden uitgenodigd om de tentoonstelling met behulp van een multimediatour zelfstandig te bezoeken.

Meer informatie over deze tentoonstelling en de lezingen die in dit kader worden aangeboden is beschikbaar op www.lakenhal.nl.