De bibliomaan – Nieuwe vertaling van novelle over ultieme boekenliefhebber

Bij de onlangs opgerichte Stichting Desiderata, Genootschap van Boekenvrienden is als eerste uitgave De bibliomaan verschenen. Met de klassiek geworden novelle Le Bibliomane (1831) heeft de Franse auteur Charles Nodier de toon gezet voor het beeld van de ultieme boekenliefhebber. De nieuwe, rijk geïllustreerde vertaling is voor NBV-leden met korting te bestellen.De bibliomaan bevat niet alleen een vertaling van de hand van Martin Hulsenboom, maar ook een biografisch portret van Charles Nodier door Peter IJsenbrant, en een minutieus onderzoek naar de achtergronden van de vertelling door Ed Schilders.

De fictieve hoofdpersoon Théodore is ten onrechte in de latere literatuur over bibliofilie en bibliomanie gekenschetst als een verzamelaar die per strekkende meter boeken kocht, zes huizen vol boeken had, en een jas droeg met zakken waarin een foliant paste. In werkelijkheid was Théodore een welgestelde Parijse notaris, die een enorme hoeveelheid drukwerk van vernietiging heeft gevrijwaard in de dagen van de Franse Revolutie. Een boekhistoricus in de frontlinie dus, maar ook een erudiet taalkundige en vertaler met vele publicaties op zijn naam. De uitgave van De bibliomaan is volgens de Stichting Desiderata niet alleen een eerbetoon aan Charles Nodiers mooiste vertelling maar ook een eerherstel voor Nodiers hoofdpersoon: de bibliomaan.

Boekgegevens

Het boek (ISBN: 978-90-822545-4-9) is zeer fraai uitgegeven. Het telt 160 pagina’s, heeft tientallen afbeeldingen in kleur, en is in linnen gebonden met stofomslag en voorzien van leeslinten.

De normale prijs van het boek is € 29,50 (exclusief verzendkosten). Voor leden van de NBV geldt de gereduceerde prijs van € 27,50 (inclusief verzendkosten). Indien u uw bestelling doorgeeft op het emailadres: desiderata@kpnmail.nl (voorzien van uw naam en adres) krijgt u het boek met factuur per ommegaande toegezonden.