Athenaeumbibliotheek organiseert online minicolleges

Hoewel de landelijke Boekenweek is verplaatst naar de zomer, gaat de Deventer Boekenweek van 6 t/m 14 maart door met een aangepast online programma. De Athenaeumbibliotheek organiseert in dat kader twee minicolleges die online plaats zullen vinden.

Op maandagavond 8 maart om 20:00 worden de beide colleges uitgezonden via een online verbinding. Daarna is er ruimte om vragen te stellen.

In het eerste college vertellen Susanne de Jong en Lotte Savelsberg over de uitvinding van de boekdrukkunst. Ze laten aan de hand van de collectie van de Athenaeumbibliotheek zien hoe middeleeuwse handschriften in de vijftiende en zestiende eeuw plaatsmaakten voor gedrukte boeken. Hoe zagen die eerste gedrukte boeken eruit? En was de boekdrukkunst echt wel zo’n revolutie?

In het tweede college spreekt Suzan Folkerts over de tweestrijd van Geert Grote, de charismatische prediker uit de veertiende eeuw die zich bekeerde en daarna ook andere Deventenaren tot een vromere levensstijl opriep. Wat weten we eigenlijk over zijn bekering en hoe past zijn verhaal in de traditie van bekeringsverhalen in de middeleeuwen? En hoe pasten Geerts volgelingen zijn oproep toe in hun eigen leven?

Om deze minicolleges bij te wonen, kun je je aanmelden door te mailen naar activiteiten-ab@bibliotheekdeventer.nl. Je ontvangt dan kort voor de uitzending een link naar de online bijeenkomst.