Tentoonstelling De Groene Middeleeuwen toont kruidenboeken uit 10de-16de eeuw

In Museum Krona (voorheen Museum voor Religieuze Kunst) te Uden is van 26 mei t/m 1 september 2019 de tentoonstelling De Groene Middeleeuwen te zien.

De expositie toont fraaie handschriften en herbaria uit de 10de-16de eeuw, verborgen schatten uit Nederlandse bibliotheken, die de toepassing van kruiden en planten in de Middeleeuwen illustreren. U krijgt een inkijk in een wereld van geloof en bijgeloof, wetenschap en kwakzalverij, verfstoffen en pigmenten.

De expositie wordt buiten de museumzalen voortgezet in de kruidentuin van het museum, die naar middeleeuws voorbeeld is aangelegd. Het project is gebaseerd op het gelijknamige boek De Groene Middeleeuwen, dat onder redactie van emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis in de Middeleeuwen Claudine Chavannes-Mazel en Linda IJpelaar recent zijn herdruk beleefde. Claudine Chavannes-Mazel is gastconservator van de tentoonstelling.

Het bezoek aan de expositie en de kruidentuin biedt tevens mogelijkheid om kennis te maken met het geheel verbouwde museum, dat doorgaat onder de nieuwe naam: Museum Krona. Kunst, Klooster, Kruidentuin.