Spiegel Historiael – symposium 13 juni 2019

Regionaal Archief Tilburg organiseert donderdag 13 juni 2019 een wetenschappelijk symposium over ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’. Daarin wordt een recent ontdekt veertiende-eeuws fragment van de vierde partie van Spiegel Historiael voor het eerst aan het publiek getoond.

In 2018 is in de band van een register uit de schepenbank van Hilvarenbeek een fragment ontdekt van de vierde partie van de Spiegel Historiael. Deze berijmde kroniek werd in 1284 begonnen door Jacob van Maerlant en vijf jaar later voortgezet door Lodewijk van Velthem, die onder andere de vierde partie schreef en die het werk in 1316 voltooide. Het fragment is extra bijzonder omdat het direct in de omgeving van Lodewijk van Velthem geplaatst kan worden.

Om zoveel mogelijk informatie uit het fragment te halen zijn de nieuwste technieken toegepast: het fragment is naar Hamburg gereisd om daar door middel van multi spectral imaging verloren gewaande tekst weer zichtbaar te krijgen.

Op het symposium ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’ zullen toonaangevende experts op het gebied van middeleeuwse fragmenten, multi spectral imaging en de Spiegel Historiael aan het woord komen.

Programma

Het symposium duurt van 10.00 tot 17.20 uur (inloop 9.30 uur, borrel na afloop) en wordt gehouden in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.

Het programma is nog niet helemaal compleet, maar de volgende sprekers hebben al toegezegd:

  • Jos Biemans (Universiteit van Amsterdam) vertelt over de handschriftelijke overlevering van de Spiegel Historiael.
  • Ivan Shevchuk (University of Hamburg) vertelt over multi spectral imaging.
  • Marjolein van Hogenbirk (Universiteit van Amsterdam) vertelt over Lodewijk van Velthem.
  • Stef Uijens (Regionaal Archief Tilburg) en Daan Doesborgh vertellen over het ontdekte fragment van de Spiegel Historiael.

Naast de lezingen is er ook de mogelijkheid om een workshop restaureren te volgen, een depotrondleiding over fragmenten van middeleeuwse handschriften, of een stadswandeling.

Heb je interesse? Geef je alvast op via een mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v Maculatuur en miraculen. Je ontvangt dan het gehele programma zodra het definitief is.