Summerschool History of the Book

Voor de achtste keer organiseren de Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam deze zomer een summerschool over de geschiedenis van het boek. Met cursussen en workshops over o.a. cartografie, taxatie, druktechnieken, grafische vormgeving, programmaboekjes, kookboeken en alba amicorum.

De Summerschool vindt plaats van 21 augustus t/m 1 september.

 

 

À la carte-programma

De summerschool biedt een à la carte-programma. Deelnemers kunnen één onderdeel kiezen, maar ook een programma van twee volle weken, en alles daartussenin.

Het aanbod is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor boekgeschiedenis: onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie.

Oude en nieuwe onderdelen

Naast eerder succesvol gebleken cursussen en workshops bevat het programma ook nieuwe onderdelen. De cursus Het herkennen van druktechnieken van Johan de Zoete lijkt een klassieker te worden. Verder zijn er nieuwe workshops gastronomie van oude bekenden, zoals Marleen Willebrands en Mariëlla Beukers.

Bram Vannieuwenhuyze en Reinder Storm doen dit jaar voor het eerst mee met cartografische onderwerpen en August den Hollander behandelt kaarten in bijbels. Simon Groot en Floortje Bakkeren putten hun inspiratie uit muziek- en theatercollecties.

Edit-a-thon

Tijdens de summerschool vindt weer een tweedaagse edit-a-thon plaats over Wikipedia en het boek. Aan de hand van het thema Europese drukkers 1500–1900 maken de deelnemers kennis met alle aspecten van het aanmaken, editeren en illustreren van een Wikipedia-lemma.

Eén cursus wordt in het Engels gegeven. Alle andere cursussen en workshops zijn in het Nederlands. Deelnemers kunnen voor, tijdens en na de cursussen en workshops terecht bij een infobalie en een speciaal voor hen ingerichte coffeecorner.

Voor deze editie van de summerschool kan de organisatie ook weer rekenen op de welwillende medewerking van het Wim Crouwel Instituut en financiële ondersteuning van het Amsterdams Universiteitsfonds.

Programmaoverzicht

Cursussen

Vier intensieve cursussen voor professionals en liefhebbers. De cursussen hebben verschillende lengtes, maar vinden plaats op opeenvolgende dagen. Eén cursus wordt in het Engels gegeven.

Workshops

De workshops zijn bedoeld om bijzondere onderwerpen uit de boekgeschiedenis nader te introduceren bij een geïnteresseerd en al enigszins ingevoerd publiek. Of voor boek­historici die eens een keer buiten hun eigen belangstellingsgebied willen rondsnuffelen. De workshops zijn praktisch van opzet.

Edit-a-thon

Prijzen

Cursussen:

  • Archeologie middeleeuwse handgeschreven boek | € 250
  • European Bookbinding, 1450–1820 | € 350
  • De wonderbaarlijke schoonheid van het gedrukte boek | € 250
  • Het herkennen van druktechnieken | € 300

Workshops:

  • elke workshop | € 50
  • edit-a-thon Wikipedia en het boek | € 100

Meer informatie