Summerschool 2018 History of the Book

Voor de negende keer organiseren de Leerstoelgroep Boekwetenschap en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam deze zomer een summerschool over de geschiedenis van het boek.

À la carte-programma

De summerschool biedt een ‘à la carte’-programma. Deelnemers kunnen één onderdeel kiezen, maar ook een programma van twee volle weken, en alles daartussenin.

Het aanbod is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor boekgeschiedenis: onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie.

Oude en nieuwe onderdelen

Het cursusaanbod is dit jaar uitgebreid met een beginnerscursus Adobe InDesign door Eva de Lange. Nieuw is ook een workshop over slim surfen op het web door Ewoud Sanders, expert in het zoeken op internet en in databases. En houdt u van historische kinderprenten, dan volgt u vast graag de workshop van Christine Sinninghe Damsté over bordspellen.

Er zijn twee workshops die uitgebreid de vorm van de letter behandelen. In de ene, van Mathieu Lommen, hoort en ziet u de ontstaansgeschiedenis van decoratieve letters; in de andere, van Amsterdam Signpainters, mag u ze zelf maken. Dit jaar biedt de summerschool bovendien een cluster van vier gastronomische workshops in twee dagen.

Originele stukken op tafel

Gewoontegetrouw maken docenten en deelnemers tijdens de summerschool druk gebruik van origineel en vaak uniek materiaal uit de Bijzondere Collecties, ter illustratie of om mee te oefenen. Of het nu gaat om handschriften, bijzondere boekbanden, kaarten en atlassen, muziekdrukken, plaatwerken met natuurlijke historie, strips, kinderboeken, kalligrafie of grafische ontwerpen – het komt allemaal op tafel.

Twee onderdelen worden in het Engels gegeven. Alle andere cursussen en workshops zijn in het Nederlands. Dit jaar vinden er vier onderdelen plaats op andere locaties. Deelnemers kunnen voor, tijdens en na de cursussen en workshops aan de Oude Turfmarkt terecht bij een infobalie en een speciaal voor hen ingerichte coffeecorner.

Programma

Het volledige programma met cursussen, workshops en prijzen vindt u op deze webpagina: http://bijzonderecollecties.uva.nl/gedeelde-content/evenementen/workshops/2018/08/summerschool-2018.html