NBV-excursie naar krantendrukkerij Persgroep Nederland

Op donderdagmiddag 11 maart 2010 organiseert de Nederlandse Boekhistorische Vereniging een bijzondere voorjaarsexcursie. We stellen u in de gelegenheid een bezoek te brengen aan de indrukwekkende krantendrukkerij van de Persgroep Nederland te Amsterdam.

Drukkerij-Persgroep-NederlandOok al staan de oplagen van de kranten onder druk, dagelijks rollen er nog ruim een miljoen exemplaren van de landelijke dagbladen van de persen. De Persgroep drukkerij op het Amstel Business Park in Amsterdam-Zuidoost is een modern geoutilleerde drukkerij, die in 2001 in gebruik werd genomen. De Persgroep Printing beschikt over een MAN Roland drukpers met twaalf druktorens met in totaal 96 inktwerken en vier vouwmachines. In deze drukkerij, waar ca. 170 mensen werken, worden onder andere het NRC Handelsblad en de Volkskrant gedrukt.

Deze excursie geeft niet alleen een kijkje achter de schermen in een van de grootste drukkerijen van Nederland. De NBV heeft Marie-José Klaver bereid gevonden te vertellen hoe zij als journaliste omgaat met de grote veranderingen bij de nieuwsmedia. Al vanaf het midden van de jaren ’90 volgt zij de ontwikkelingen van de nieuwe media op de voet. Zij publiceert erover in onder andere het NRC Handelsblad, NRC Next, de NRC Mediablog en Informatie Professional.

De deelnemers aan de excursie worden in twee groepen verdeeld. Terwijl de ene groep een rondleiding in de drukkerij volgt (ca. 5 kwartier), krijgt de andere groep inzicht in de keuzes waar een kranten- én internetjournalist dagelijks voor staat. Na de pauze worden de groepen gewisseld.

Het programma
13.00 uur: Ontvangst met koffie en thee

13.30 uur: Groep 1: Rondleiding door de drukkerij
Groep 2: Lezing van en discussie met Marie-José Klaver

14:45 uur: Pauze met koffie/thee

15.30 uur: Groep 2: Rondleiding door de drukkerij
Groep 1: Lezing van en discussie met Marie-José Klaver

16.45 uur: Einde excursie

Er is na afloop helaas geen gelegenheid voor een gemeenschappelijke borrel ter plekke.

Bereikbaarheid
De Persgroep Printing Amsterdam BV is gevestigd op het Business Park Amstel, Van der Madeweg 40, 1099 BT Amsterdam. De drukkerij is bereikbaar met metro 53 of 54 (halte Van der Madeweg). Voor meer informatie, zie persgroepprinting.com.

Aanmelden
Deelname aan de excursie is gratis voor NBV-leden en hun introducés. U kunt zich aanmelden met behulp van het aanmeldformulier [niet meer geldig].

We hopen u te mogen begroeten op 11 maart in de drukkerij van de Persgroep te Amsterdam