Jaarboek 2010: Kopij en druk revisited

Kopij en druk revisited: een eigentijds overzicht van de Nederlandse boekgeschiedenis vanaf de 14e eeuw.

Jaarboek 2010 van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV).Op 12 juni as. verschijnt een bijzondere editie van het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis. Onder de titel ‘Kopij en druk revisited’ presenteert de NBV de moderne variant van de inleidende studies bij het standaardwerk Kopij en druk in de Nederlanden, Atlas bij de geschiedenis van de Nederlandse typografie.

In ‘Kopij en druk revisited’ hebben veertien boekwetenschappers de huidige inzichten op de Nederlandse boekgeschiedenis vastgelegd in een zevental eeuwoverzichten, van de middeleeuwen tot de 21e eeuw. Daarmee hebben zij deze gezaghebbende cultuurgeschiedenis van het Nederlandse boek uit 1962, geschreven door W.G. Hellinga, H. de La Fontaine Verwey en G.W. Ovink, in een eigentijds jasje gestoken.

‘Kopij en Druk revisited’ zal op zaterdag 12 juni worden gepresenteerd tijdens de 17e jaarvergadering van de NBV. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Isa de La Fontaine Verwey. De jaarvergadering wordt gehouden in het Graphic Design Museum te Breda. Er is voor deze gelegenheid een speciaal boekhistorisch programma samengesteld.

Meer informatie over het programma van de jaarvergadering vindt u hier. Alle leden van de NBV ontvangen het jaarboek als onderdeel van het lidmaatschap.

Het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis wordt uitgegeven door Uitgeverij Vantilt, alwaar het ook voor niet-leden te verkrijgen is.

De oorspronkelijke tekst van Kopij en druk uit 1962 is te raadplegen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.