De Boekenmolen – Klaas de Boer

Klaas de Boer is directeur van uitgeverij Amerstone en senior Consultant bij 227 Media. Hij vertelt hoe hij in aanraking kwam met boekgeschiedenis.

Dat lag wel voor de hand. Ik studeerde sociale en economische geschiedenis in Utrecht en volgde ook een bijvak archeologie. In die tijd zat ik in het bestuur van de Jeugdbond ter Bestudering van de Geschiedenis (NJGB) en daar gaven we het tijdschrift Fibula uit. Bij Van Dishoeck deden we mee met de Fibulareeks.

Mijn liefde voor de uitgeverij groeide in die tijd en ik bezocht Vers voor de Pers en ook eens Frankfurt. In 1981 richtte ik samen met vrienden Matrijs op. Een mooie uitgeverij ontstond op het gebied van geschiedenis en archeologie. We waren de eerste uitgever van de Boekenwereld. Dus de boekhistorie kwam als vanzelf langs voor de historicus/uitgever.

Ik ging werken bij ‘echte’ uitgeverijen en wel voor bedrijven als Veen, Kosmos, Zomer&Keuning, Kluwer en Bohn Stafleu Van Loghum, allemaal gerenommeerde namen. Ik kocht steeds boeken over het verleden van die bedrijven en daarnaast ook over de historie van het vak. Een kast vol inmiddels, en elk jaar komen er bij.

Een aantal jaren geleden vroeg Laurens van Krevelen me om voorzitter te worden van de Bibliotheek van het Boekenvak, een instelling die door Frederik Muller in het leven was geroepen en lang binnen de KVB bestond. Inmiddels was het kilometerslange archief ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de UvA, nu Allard Pierson. Daar heb ik het enthousiasme van Garrelt Verhoeven leren kennen, en nu ook van Jos van Waterschoot, en het belang gezien van het goed georganiseerd bewaren van ons verleden.

In 2003 was ik directeur van Bohn Stafleu Van Loghum. We hebben bij ons 150-jarig jubileum een leerstoel in Leiden gesponsord. Adriaan van der Weel deed daar hele mooie dingen.

Sinds een paar jaar ben ik als voorzitter van de Stichting Cartographiae Historicae Cathedra (CHC) werkgever van een hoogleraar in de Historische Cartografie. Ook die tak hoort bij het boekenvak: atlassen, wandkaarten, scheepskaarten.

Nederland is een rijk land!