De Boekenmolen – Lisa Kuitert

Lisa Kuitert, Hoogleraar Boekwetenschap, Universiteit van Amsterdam en Mede-oprichter van de NBV, vertelt hoe ze in aanraking kwam met boekwetenschap.

Hoe kwam u in aanraking met de boekgeschiedenis?

Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden omdat ik aanvankelijk niet doorhad dat ik aan boekgeschiedenis deed – laat staan dat ik wist dat dit vakgebied bestond. We hebben het dan over tientallen jaren geleden, toen ik in de twintig was en Nederlands studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Om eerlijk te zijn stelde dat niet heel veel voor. De studie wel, op zich, maar mijn activiteiten minder. Het heilig vuur had ik nog niet ontdekt. Wel had ik ervaren dat ik de historische colleges het leukst vond, vooral als we zelf op onderzoek mochten gaan. Mijn kandidaatsscriptie had de ‘Economisch Liedjes’ van Wolff & Deken als onderwerp, en ook de woordspelige titel van dit werkstuk weet ik nog: ‘De zucht van de verlichting’. Begeleider was André Hanou, één brok begeestering was hij. In de doctoraalfase deed ik colleges bij onder anderen Wim van den Berg en bij Marita Mathijsen. Laatstgenoemde had voor haar werkgroep een project gestart: ‘De lezer vooruit!’ Dat ging over leesbevordering aan het begin van de 20e eeuw en toen de module was afgelopen stelde ze voor dat je er ook een doctoraalscriptie over kon schrijven. Samen met nog een paar studentes vormden we een groep die het leesgedrag en leesbevordering tussen de beide wereldoorlogen ter hand zouden nemen. Om die reden noemden wij ons, wederom met een woordspeling, ‘De Interbella’s’. Mijn taak was het om de boekhandels in dit tijdvak nader te onderzoeken. Op enkele jubileumboeken na was er eigenlijk geen secundaire literatuur, en dus begon ik met van kaft tot kaft de jaargangen door te lezen van het Nieuwsblad voor den Boekhandel. Die stonden op de ‘zaal Boekhandel’ in het gebouw aan het Singel. Nu ja, en de rest is history, zou ik willen zeggen, want wie eenmaal daar aan het werk raakte, kwam niet meer los van die plek. Mooie collectie, goede stoelen, vriendelijke medewerkers (altijd), een heerlijk brommend telefoongeluidje (zelden), en heel mooi uitzicht over het Singel. Met dat heilig vuur zat het voortaan wel goed. Toen ik met mijn scriptie klaar was, wilde ik meteen weer aan een nieuw project beginnen, op die plek, en zo geschiedde. Zij het met wat omwegen en niet zonder moeite. Dat wel.


Wat is de Boekenmolen?

De Boekenmolen is een nieuwe rubriek op de webpagina van de NBV waarin onze leden elkaar beter kunnen leren kennen. Leden introduceren zichzelf aan de hand van één van de aan hen voorgelegde vragen. De vraag kan aanleiding zijn iets te vertellen over de liefde voor het boek, het onderzoek dat het verenigingslid doet of zijn boek-gerelateerde werk. Ze kan ook een reden zijn om een anekdote te delen. Hopelijk levert deze opzet uiteenlopende verhalen op. Bent u lid en lijkt het u ook leuk om mee te doen, laat het ons weten.