Boeken over boeken – cadeautips

Geen tijd gehad om cadeaus voor Sinterklaas en Kerst te verzinnen? Geen zorg. De NBV heeft een paar tips voor u op een rijtje gezet. Deze boeken over boeken werden in 2020 uitgegeven. Natuurlijk koopt de Sint en de Kerstman zo veel mogelijk lokaal om de boekwinkels te steunen.

Meteen drukpers de oceaan over
Lisa Kuitert
Uitgeverij Prometheus ISBN 9789044645101, 352 pp.
Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, beschrijft hoe zakenmensen en idealisten uit Nederland in de negentiende eeuw naar de Oost gingen om daar een boekhandelsbedrijf op te zetten. Zij namen Indonesiërs in dienst die zo het vak leerden en vervolgens zelf een bedrijf begonnen. Dan blijkt dat boeken geen neutrale goederen zijn, maar dat de boekcultuur sterk heeft bijgedragen aan de opkomst van de onafhankelijkheid van Indonesië.

Om het boek. Cultuurhistorische bespiegelingen over boeken en mensen.
Wim van Anrooij (red.)
Uitgeverij  Verloren ISBN 9789087048532, 398 pp.
In ruim vijftig bijdragen maken we kennis met auteurs, lezers, drukkers, uitgevers, verzamelaars, binders en bibliothecarissen, recensenten en zelfs een moordenaar; mensen zijn op allerlei manieren betrokken bij de geschiedenis van boeken. Deze bundel verscheen ter gelegenheid van het afscheid van Paul Hoftijzer als hoogleraar Boekgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden.

Nieuwsgierigheid is mijn bedrijf. Bijdragen over de wereld van boeken en bibliotheken, kloosters en kloosterlingen.
Otto S. Lankhorst
Valkhof Pers ISBN 9789056255244, 316 pp.
Ruim veertig jaar deed Otto S. Lankhorst onderzoek naar Nederlandse collecties in het buitenland, naar de geschiedenis van de katholieke pers, naar de verhouding tussen het Franse en het Nederlandse boekenbedrijf en naar de collecties van kloosterbibliotheken. De artikelen in deze bundel, die verschijnt ter gelegenheid van Otto’s pensionering, zijn geselecteerd op hun blijvende waarde voor de cultuurgeschiedenis, de boekwetenschap, kloostercollecties en hun onderlinge verbanden.

The Library of Franeker University in Context, 1585-1843
Jacob van Sluis
Brill ISBN 978-90-04-35225-4, 338 pp.
Dit boek volgt de ontwikkeling van de collectie van de bibliotheek van de Universiteit van Franeker (1585-1843). Het boek is in vergelijking met andere suggesties uit deze lijst wat duurder, maar zeer de moeite waard.

Deventer Boekenstad – Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.
Suzan  Folkerts en Garrelt Verhoeven 
Walburg Pers ISBN 9789462493247, 320 pp.
Deventer Boekenstad vertelt de rijke geschiedenis van de stad, vanaf het moment dat missionaris Lebuinus 1250 jaar geleden de IJssel overstak en aan de oevers van de rivier een missiepost vestigde tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt. Dit boek is al in 2018 verschenen maar is onlangs verkozen tot het Overijssels Boek van het Jaar 2020.

Burning the Books: A History of Knowledge Under Attack
Richard Ovenden
John Murray Press ISBN 9781529378757, 308 pp.
Ovenden is directeur van de Bodleian library. Zijn boek gaat over alle gevaren die de kennis bedreigt die in bibliotheken is opgeslagen, over de vernietiging van kennis, maar vooral over de maatschappelijke waarde van het bewaren van kennis. Het boek begint met de teloorgang van de bibliotheek van Alexandrië en eindigt via onder meer de plundering van kloosterbibliotheken en nazi-boekverbrandingen in het heden, waar technologiegiganten als Google en Facebook bepalen welke informatie bewaard wordt.