Voorjaarsexcursie naar de Librije te Zutphen

De NBV nodigt haar leden uit voor de voorjaarsexcursie naar de Librije te Zutphen op zaterdag 9 april 2011.

Boek van Librije, ZutphenIn de middeleeuwen en vroegmoderne tijd werden in bibliotheken – met name stads- en universiteitsbibliotheken – voorzorgsmaatregelen tegen boekendiefstal genomen en wel door de boeken aan stevige ijzeren kettingen vast te leggen.

Slechts zeer weinige van dergelijke kettingbibliotheken hebben de tand des tijds doorstaan, één in Italië (Cesena), één in Groot-Brittannië (Hereford) en één hier in Nederland, de bekende Librije van de Walburgiskerk in Zutphen.

Het feit dat de laatste jaren een aantal belangrijke publicaties omtrent deze bibliotheek zijn verschenen – zoals in 2008 de Catalogus Librije Zutphen door J. Renting-Kuijpers en A.D. Renting en  in 2010 Vroege drukken Librije Zutphen van de hand van  Lotte Hellinga – is een goede aanleiding om de voorjaarsexcursie naar deze bijzondere historische plek te organiseren. We verheugen ons dat Ad Leerintveld (conservator KB, Den Haag en bestuurslid van de Stichting Librije St. Walburgiskerk Zutphen) bereid is om ter plekke een inleiding te houden over deze unieke bibliotheek.

Programma
11.00 uur        Ontvangt met koffie/thee en soesjes

11.30 uur        Inleidende lezing in de Credokapel door dr. Ad Leerintveld

12.30 uur        Koffie/thee met koekje

13.00 uur        Rondleiding

14.00 uur        Einde

Tip: Zutphen is een zeer oude stad, die al sinds het eind van de 12e eeuw stadsrechten heeft, met veel middeleeuwse monumenten, rustige hofjes en vestigingswerken. Een ideale plek dus op de zaterdagmiddag rond te slenteren. Kijkt u ook hier: http://www.kijkopzutphen.nl.

Bereikbaarheid
De Librije bevindt zich in de St. Walburgiskerk, Kerkhof 3, 7201 DM Zutphen (tel: 0575-514178), die op ca. 10 minuten lopen van het station ligt. De kerk is niet bereikbaar met openbaar vervoer. Voor meer informatie kunt u ook kijken op: http://www.walburgiskerk.nl/.