Voorjaarsexcursie – Bibliotheca Thysiana

Op zondag 23 april vindt onze jaarlijkse voorjaarsexcursie plaats. We zijn heel verheugd dat we twee kenners bij uitstek, Esther Mourits en Paul Hoftijzer, bereid hebben gevonden om ons mee te nemen naar de wereld van de boekenkopers en –verkopers in het Leiden van de zeventiende eeuw.

Vorig jaar promoveerde Esther Mourits op het prachtige proefschrift Een kamer gevuld met mooie boeken. De bibliotheek van Johannes Thysius (1622-1653). De Bibliotheca Thysiana aan het Rapenburg in Leiden is de oudste door een privéverzamelaar gestichte publieke bibliotheek in de Nederlanden. In haar proefschrift stelt Esther Mourits twee thema’s centraal: ‘Hoe is de Bibliotheca Thysiana tot stand gekomen, en waarom?’ Tijdens haar verhaal in de Thysiana bibliotheek zal zij zich vooral richten op de vraag ‘Hoe kwam Johannes Thysius aan zijn boeken?’

Paul Hoftijzer, hoogleraar boekgeschiedenis in Leiden en promotor van Esther Mourits, behoeft nauwelijks introductie. Zijn kennis van de Leidse boekhandel is ongeëvenaard. Hij zal ons meenemen op een wandeling over het Rapenburg en omgeving, en onderweg vertellen over het rijke boekhistorische verleden dat achter de grachtenpanden en in de zijstraatjes schuilgaat.

Het hele programma is als volgt:

Datum, tijd en plaats
zondag 23 april van 14.00 tot 15.30 uur (met een drankje na)
Bibliotheca Thysiana, Rapenburg 25, 2311 GG Leiden

14.00-14.45 in de Bibliotheca Thysiana:
Esther Mourits over het onderwerp ‘Hoe kwam Thysius aan zijn boeken?’ (Daarbij zullen ook een aantal van zijn boeken getoond worden.)

14.45-15.30 wandelend over het Rapenburg en omgeving:
Paul Hoftijzer vertelt over de daar destijds gevestigde boekhandels.

Het maximum aantal bezoekers in de Bibliotheca Thysiana is twintig. Als het aantal aanmeldingen hoger is dan twintig, kunnen we de groep splitsen. De ene helft volgt het programma hierboven en de andere helft gaat eerst met Paul Hoftijzer mee op wandeling om daarna naar Esther Mourits te luisteren. Op deze manier kunnen er maximaal veertig leden aan deze bijzondere voorjaarsexcursie deelnemen. Wie het eerst komt, het eerst maalt. U kunt zich aanmelden via het emailadres info@boekgeschiedenis.nl.