Vacature: studentbestuurslid

De NBV zoekt een studentbestuurslid voor het academisch jaar 2020-2021.

De Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) is er voor iedereen die het oude en het nieuwe boek in al zijn verschijningsvormen een warm hart toedraagt. De NBV, opgericht in 1993, is een actieve vereniging met ca. 500 leden, van prominente wetenschappers tot amateur-onderzoekers, van journalisten tot antiquaren.

De NBV organiseert excursies en andere activiteiten voor haar leden, vaak in samenwerking met anderen uit de wereld van het boek. Om een goede band met jonge generaties te verzekeren en diversiteit van perspectieven in het bestuur te stimuleren, stelt het bestuur vanaf 2020 een studentbestuurslidmaatschap in.

Functieomschrijving

Het studentbestuurslid maakt deel uit van het bestuur, heeft evenveel inbreng in de beslissingen van het bestuur, en werkt hoofdzakelijk mee aan het organiseren van excursies en congressen. Daarnaast draagt hij/zij bij aan de  communicatie (waaronder op social media). Het bestuur vergadert gemiddeld 1 x per twee maanden, doorgaans op maandagavond in Utrecht. Verder wordt er in ieder geval 1 x per jaar een vergadering gehouden samen met de redactie van het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis.

Gezocht profiel

  • Je studeert aan een Nederlandse universiteit (bachelor of master) en tijdens je studie heb je op de één of andere manier te maken met boekgeschiedenis (het hoeft dus niet je studierichting te zijn);
  • Je bent initiatiefrijk;
  • Je wilt je inzetten voor een kleine vereniging en hebt wellicht al enige creatieve ideeën om tijdens je bestuurslidmaatschap uit te voeren;
  • Het lijkt je leuk om tijd te besteden aan communicatieactiviteiten en de organisatie van bijeenkomsten en bent bereid om geregeld te vergaderen;
  • Je hebt ervaring met het gebruik van social media en/of webredactie;
  • Je werkt graag en prettig samen met anderen en communiceert met plezier met de rest van het bestuur over je activiteiten;
  • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend, zowel gesproken als geschreven.

Wat biedt het bestuurslidmaatschap

Voor studenten biedt het bestuurslidmaatschap een kans om tijdens je studie bestuurservaring op te doen en in contact te komen met tal van boekwetenschappers en experts op het gebied van het uitgeven, verzamelen en illustreren van boeken. Je bouwt zo een netwerk op waar je ook na je studie profijt van kunt hebben.

De NBV stelt het studentbestuurslidmaatschap in als een roulerende positie. Omdat in 2020 voor het eerst wordt geworven, is er nog geen voorganger om je in te werken. Dit zal door het dagelijks bestuur worden gedaan. We vragen wel van je om zodra het jaar voorbij is, zelf een volgend studentbestuurslid in te werken. In overleg zal een bestuurslid gedurende je lidmaatschap als vast aanspreekpunt fungeren.

De positie van studentbestuurslid is net als van de rest van het bestuur onbezoldigd; wel worden je reiskosten vergoed. Mocht het mogelijk zijn om studiepunten te krijgen voor het uitoefenen van studentbestuurstaken of het uitvoeren van het studentbestuurslidmaatschap als stage, dan is het bestuur van de NBV bereid daaraan mee te werken.

Reageren

Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met de secretariaat via info@boekgeschiedenis.nl.

Als je interesse hebt, stuur dan vóór 1 oktober een mail met je CV (max. 1,5 A4) en een korte motivatie (max. 1 A4) naar info@boekgeschiedenis.nl. Als je een overzicht geeft van prestaties of publicaties, geef dan per punt aan wat jouw bijdrage aan de realisatie was en op welke manier het relevant is voor het bestuurslidmaatschap. Er zal eerst een brievenselectie plaatsvinden, en vervolgens worden maximaal twee geïnteresseerden uitgenodigd om op gesprek te komen. Deze gesprekken vinden online plaats.