Uitnodiging jubileumstudiedag SGKJ

Het bestuur van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur nodigt u graag uit voor de SGKJ-studiedag op zaterdag 6 oktober in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

“Hoera! Van verjaarspartijtjes tot Koningsfeesten” is het thema van deze jubileumstudiedag. Sprekers vertellen over historische herdenkingsfeesten en koninklijke feestelijkheden in oude kinderboeken. Er is aandacht voor kinderkookboeken en voor de prijsboeken die op scholen uitgedeeld werden als beloning voor ijverige leerlingen. De nieuwe SGKJ-website wordt onthuld en we besluiten de dag met een feestelijk optreden van oude jaarfeestliedjes door het muzikale duo Marianta. 

Programma
Bij de ingang van het museum staat het entreepaviljoen van de Canon van Nederland. Na de binnenkomst bij de balie in de Canonkamer is de ontvangst voor de vrienden van SGKJ in het Canon café 3. De studiedag wordt gehouden in de Canonzaal.

Ochtend 10.30-12.30
– Welkom en opening door Jant van der Weg (voorzitter van SGKJ)
– Presentatie van de nieuwe website van SGKJ door Marcel Rijs
– Dirk Tang: ‘Historische herdenkingsfeesten in kinderboeken
– Karin Vingerhoets: “Leve de koningin!” Koninklijke feestelijkheden in oude kinderboeken

Lunchpauze 12.30-14.00
De lunch is op eigen gelegenheid. Tijdens de lunchpauze kunt u in het museumpark rondkijken. Er zijn o.a. allerlei huizen, een school, molen en drukkerij te zien waar van alles te doen is. Ook de vrolijke presentatie ‘Feest! In Nederland’ is in het weekend geopend. U kunt zelf eten meebrengen of gebruik maken van de horeca in het museumpark.

Middag 14.00-16.00
– Rens Top: Prijsboeken voor ijverige leerlingen
– Anna Rademakers: 150 jaar feest in kinderkookboeken
– Een luchtige presentatie van betovergrootjaarfeestliedjes door Marita Kruijswijk en Marian Nesse, de auteurs van het boek Nederlandse jaarfeesten en hun liederen. Zij vertellen als duo Marianta over jaarfeestliedjes van vroeger en brengen deze ook ten gehore.

Kosten
Deelname aan deze studiedag kost €10 en voor niet-SGKJ’ers €12,50. We verzoeken u de deelnemerskosten van tevoren over te maken op NL88 INGB 0002 3485 52 t.a.v. de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur o.v.v. uw naam. Introducées zijn na aanmelding ook welkom. Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van uw betaling, daarna krijgt u een bericht ter bevestiging. Daarnaast heeft u een toegangsbewijs voor het museum nodig. U kunt van tevoren online een ticket kopen €17,50 of aan de kassa voor €19,00. Op vertoon van uw Museumkaart is de toegang gratis. Op de website van het museum staat een plattegrond van alle straten en gebouwen, met daarop ook de activiteiten van de dag.

Aanmelding
Deelnemers dienen zich van tevoren (het liefst voor 1 oktober) aan te melden. Dat kan per email StichtingGKJ@gmail.com of via een briefje aan de secretaris. Het adres is: Margreet
van Wijk-Sluyterman, Klaarwaterboslaan 1, 3881 LR Putten.