Summerschool History of the Book bij het Allard Pierson

Voor iedereen die van boeken houdt is er in juli en augustus de Summerschool History of the Book! Iedere donderdag is er een online workshop of lezing over een van de collecties van het Allard Pierson. Er is voor elk wat wils: van historische kookboeken tot reisverslagen over Suriname uit 1700, poëziealbums uit de zeventiende eeuw en bookstagram.

In juli en augustus organiseert het Allard Pierson de Summerschool History of the Book. Normaal gesproken een programma van twee weken met workshops in ons gebouw voor iedereen die van boeken houdt, maar dit jaar hebben we een mooi online workshopprogramma samengesteld, dat iedereen vanuit huis kan volgen. Iedere week is er een andere lezing aan de hand van een collectie van het Allard Pierson. Het hele programma is hier te bekijken: https://allardpierson.nl/agenda/.

Op 1 juli trapt conservator Klassieke Wereld René van Beek af met een lezing over Bibliotheken in de Oudheid. Daarna volgen nog negen lezingen en workshops, over ontwerpen variërend van alba amicorum tot hermetische filosofie en reisverslagen over Suriname uit 1700-1900. Deelnemen aan een lezing kost 5 euro. Er kan ook een strippenkaart worden gekocht die toegang tot alle lezingen (zonder beperkte capaciteit) geeft.

Het volledige programma:
1 juli: René van Beek Bibliotheken in de Oudheid
8 juli: Klaas van der Hoek Vriendschap op papier: alba amicorum
15 juli: Erik Geleijns Laurens Jansz Coster: de legendarische uitvinder van de boekdrukkunst
22 juli: Carl Haarnack Surinaamse Reisverslagen vanuit de studeerkamer (1700-1900)
29 juli: Peter Forshaw: Arcana Publicata – Early Alchemical Image Sequences and the Golden Age of Emblematic Alchemy (Engels)
5 augustus: Annemarie van Haeringen Van zwierige lijn tot breiende geit
12 augustus: Bram Vannieuwenhuyze (beperkte capaciteit) Oude kaarten: mooi maar onbetrouwbaar?
19 augustus: Christianne Muusers & Marleen Willebrands Te gast bij Battus. Aan tafel in 1593
26 augustus: Silke Geven (beperkte capaciteit) Bookstagram

Het programma wordt afgesloten met de Frederik Mullerlezing door Dr. Elizabeth Savage:
https://allardpierson.nl/events/frederik-mullerlezing-waar-is-de-kleur-in-boekgeschiedenis/

Informatie over alle losse lezingen is te vinden op de webpagina van het Allard Pierson. Je kunt het programma ook hier downloaden als los bestand (pdf).