Presentaties over kunstenaarsboeken uit de Collectie Koopman

De Koninklijke Bibliotheek (KB) herdenkt de 50ste sterfdag van de verzamelaar Louis Koopman met een aantal presentaties van de Collectie Koopman op 15 november en 13 december. De collectie bevat boeken die gemaakt zijn door belangrijke kunstenaars, van Picasso tot Zadkine.

De Nederlandse verzamelaar Louis Koopman liet bij zijn dood het Fonds Koopman na aan de KB. Daaruit worden nog jaarlijks vele aanwinsten gekocht voor de collectie. Tegenwoordig zijn dat voornamelijk kunstenaarsboeken en typografisch uitzonderlijke boeken met een Frans tintje, bijvoorbeeld in Frankrijk uitgegeven, of met werk van Franse auteurs of kunstenaars.

Kunstenaarsboeken bekijken

Wilt u de kunstenaarsboeken in het echt zien? Dan bent u van harte welkom bij de presentaties die we komende maanden bij de KB organiseren. De conservator Moderne boekkunst Paul van Capelleveen laat u een mooie selectie zien en neemt u mee in het verhaal over de collectie. Bij uw aanmelding kunt u ook aangeven welk boek u graag wilt zien. Het is een unieke kans om deze bijzondere werken in het echt te zien en zelf door te kunnen bladeren.

De boeken zijn van kunstenaars uit alle windstreken: Spanje, Frankrijk, Nederland, Australië, Italië, België, Amerika, Rusland, Japan, Duitsland, etc.

Pablo Picasso, Henri Matisse, Fernand Léger, Georges Braque, Giorgio de Chirico, André Derain, Fernand Khnopff, Antoni Tàpies, Man Ray, Karel Appel, Elsworth Kelly, Barbara Visser, Foujita, Ossip Zadkine, Aristide Maillol, Max Ernst, Alberto Giacometti, Enrico Baj, Pierre Alechinsky, Joan Miró, Sonia Delaunay, Salvador Dali, Henri Laurens, Alexander Calder, Eduardo Chillida, Burgi Kühnemann, Serge Poliakoff, Lauren Berkowitz en nog veel meer.

Lees meer over de collectie en bekijk het overzicht met alle kunstenaars hier.

Presentaties

De presentaties zijn bij de Koninklijke Bibliotheek op donderdagavond van 18.00 – 19.00 uur op 15 november en 13 december. U dient zich van te voren hier aan te melden.