Jaarvergadering NBV 2013

Graag nodigen wij u uit voor de twintigste jaarvergadering van de NBV. Deze wordt op zaterdag 15 juni 2013 gehouden te Den Haag, in het Vredespaleis.

De hal van het Vredespaleis.Het programma van de jaarvergadering bestaat uit twee onderdelen: de algemene ledenvergadering en een inhoudelijk gedeelte afgestemd op de locatie. Tijdens de algemene ledenvergadering wordt tevens het twintigste Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis gepresenteerd.

Let op, het Vredespaleis is beveiligd. Het is daarom niet mogelijk zonder aanmelding vooraf deel te nemen aan de ledenvergadering en de rondleiding. Meld u uiterlijk 7 juni 2014 aan bij de secretaris (info@boekgeschiedenis.nl).

Programma
13:00 – 13:25  Ontvangst met koffie & thee
13:25 – 13:30  Welkomstwoord
13:30 – 14:00  Lezing Jeroen Vervliet, bibliothecaris Vredespaleis
14:00 – 14:30  Lezing Henk Nellen, De geschiedenis van Hugo de Groot en zijn drukkers, toegelicht aan de hand van een vijftal portretten
14:30 – 15.00  Koffie- & theepauze
15:00 – 16:00  Ledenvergadering & presentatie van het twintigste Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis
16:00 – 17:00  Rondleiding door de magazijnen van de bibliotheek van het Vredespaleis
Afsluitende borrel

Locatie
Het Vredespaleis kwam in 1913, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, tot stand met geld van de Schots-Amerikaanse zakenman en filantroop Andrew Carnegie, en was bedoeld als een ‘tempel voor de vrede’. Dit erkende Rijksmonument huisvest nu belangrijke gerechtelijke instanties, zoals het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage. Het Vredespaleis beschikt over een bibliotheek die tot de belangrijkste collecties op het gebied van internationaal recht behoort. De collectie van de Vredespaleis-bibliotheek bevat onder meer werken van Erasmus en Hugo de Groot (Grotius), bekende humanisten en rechtsgeleerden uit de Nederlanden die aan de wieg hebben gestaan van het vredesdenken en de ontwikkeling van het internationaal recht in de zestiende en zeventiende eeuw. De bibliotheek van het Vredespaleis heeft zelfs de meest uitgebreide Grotius-collectie ter wereld. Daartoe behoren diverse uitgaven van Grotius’ meest bekende werk, De Jure Bellis ac Pacis (Het recht van oorlog en vrede, 1625) en manuscripten van de befaamde rechtsgeleerde.

Agenda en jaarstukken
De agenda, de notulen van de jaarvergadering 2012, het jaarverslag 2012/2013 en de financiële jaarstukken vindt u hier: Jaarstukken 2013 (pdf).

Aanmelden
Als u naar de jaarvergadering wilt komen, wordt u vriendelijk verzocht zich uiterlijk 7 juni aan te melden door een e-mail te sturen naar info@boekgeschiedenis.nl.

Foto: Wikimedia