Help mee om vroegmoderne Nederlandstalige kronieken toegankelijk te maken

Houd je van schatgraven in de lokale geschiedenis van Nederland en België? Help onderzoekers van de Universiteit Leiden om 40.000 pagina’s Nederlandstalige kronieken toegankelijk te maken!

Het project ‘Chronicling Novelty’ onder leiding van prof. dr. Judith Pollmann werkt aan de digitalisering van in totaal zo’n 200 handgeschreven lokale kronieken uit de periode 1500-1850. Daarvoor zoeken ze hulp van vrijwilligers die de handgeschreven teksten willen transcriberen, dus omzetten naar getypte tekst.

Wat draag je bij?

Je kunt zelf kiezen of je een 16e-eeuwse kroniek in moeilijk schrift of een 19e-eeuwse kroniek in makkelijk te lezen schrift wilt transcriberen. Op deze manier draag je niet alleen bij aan de ontsluiting van de bronnen, maar maak je het ook mogelijk om computermodellen te trainen die automatisch teksten transcriberen. Ruim 9000 scans zijn inmiddels al overgetypt.

Wat maakt het zo interessant?

Een lokale kroniek is een handgeschreven tekst waarin de auteur niet alleen de geschiedenis van zijn stad of dorp beschrijft, maar vaak ook ieder jaar, maand of dag memorabele zaken en gebeurtenissen in zijn eigen omgeving optekent om ze zo vast te leggen voor het nageslacht. De onderwerpen lopen uiteen van alledaagse dingen als het weer, natuurverschijnselen, nieuwe gebouwen, ongelukken en misdaden, tot politieke ontwikkelingen en de gevolgen van oorlog en maatschappelijke onrust. Ze bevatten dus een schat aan informatie over de plaats of het dorp waar ze zijn geschreven. Daarom zijn ze ook leuk om te lezen voor liefhebbers van lokale geschiedenis.

Waarom dit onderzoek?

Doel van het project is om erachter te komen hoe nieuws, en nieuwe ideeën en kennis bij gewone mensen in de Lage Landen terecht kwamen en om te onderzoeken of mensen in de loop der tijd anders gingen denken over innovatie en verandering.

Aanmelden hier (wel graag eerst de instructie lezen voordat je los gaat).

Meer info over het project en de volledige lijst met kronieken: https://chroniclingnovelty.com/

Beeld: Beginpagina van J. Adolphus De Clercq,  ‘Chronijcke ofte Cort Verhael van de principaelste Gheschiedenissen die ’t sedert Christus geboorte voorghevallen zijn, tot desen teghenwoordighen iaere toe. A Jove principium’. Brugge, 1675. Arch. Gilliodts, oork. nr. 80 (hs. 227). Stadsarchief Brugge.