Feestmaal voor boekenliefhebbers

Najaar 1892 werden een kleine honderd bouquinistes, arme straatboekhandelaren langs de Seine, getrakteerd op een meergangendiner in een chique restaurant te Parijs: Le Grand Véfour. De schrijver en boekverzamelaar Xavier Marmier had dit, uit dank voor de vele aangename uren die hij bij de straatboekhandaren had doorgebracht, bepaald in zijn testament. Op 29 september zal dit zogenoemde ‘Banquet des Bouquinistes’, dat indertijd de internationale pers haalde, worden herhaald in Amsterdam ter gelegenheid van ‘Boeken in de Beethovenstraat’. 


Xavier Marmier (1808-1892) was in zijn tijd een internationaal beroemde schrijver. Hij maakte vooral naam met reisbeschrijvingen. Al in 1835 nam hij deel aan een Poolexpeditie. Vervolgens bereisde hij onder meer Algerije, Noord- en Zuid-Amerika, Rusland en Syrië. In 1841 publiceerde Marmier een boek over zijn reiservaringen in Nederland. Daarin weidde hij onder meer uit over de – in zijn ogen – opmerkelijke normen en waarden in dat land. Het diner dat Marmier in 1892 voor de Parijse straatboekhandelaren liet aanrichten, trok internationaal de aandacht. Het Nieuwsblad voor den boekhandel stelde meteen voor om ook hier een dergelijk diner te organiseren, want vooral Amsterdam kende veel arme straatboekhandelaars. Voor zover bekend is het ‘Banquet des Bouquinistes’ echter nooit herhaald.

‘Boeken in de Beethovenstraat’ brengt nu een reprise in afgeslankte vorm. Het diner wordt georganiseerd door Heske Kannegieter, die ook al ruim dertig jaar voor boekenmarkten in Amsterdam zorgt; het diner wordt bereid door chefkok Jasper Videler van restaurant Jaspers, Ceintuurbaan 196 in Amsterdam. Het diner (waarvoor zich indertijd in Parijs ook allerlei nep-bouquinistes aanmeldden) wordt ingeleid door Ewoud Sanders, die -onder meer – een publicatie op zijn naam heeft staan over de Nederlandse straatboekhandel: De handel en wandel van de boekenjood.

De prijs voor het vier gangen diner bedraagt  €60 per couvert (exclusief het wijnarrangement €25). Bij de prijs inbegrepen is de gelegenheidsuitgave, eveneens  geschreven door Ewoud Sanders: Als dank voor de gelukkigste momenten in mijn bestaan.

Het menu kunt u bekijken op de site: www.kantien.nl.

Er is ruimte voor vijftig deelnemers.

Inschrijvingen: Heske Kannegieter van De KAN, www.kantien.nl
Binnenkadijk 237, 1018 ZG Amsterdam; heske444@gmail.com; 06-43902436.