Excursie naar tentoonstelling ‘Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’

De NBV nodigt u uit voor een excursie naar Museum De Waag en Bibliotheek Deventer op zaterdag 2 maart. Hier is de dubbeltentoonstelling ‘Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’ te zien, ter gelegenheid van het 1250-jarig bestaan van de stad Deventer in 2018, maar ook om te vieren dat de 100-jarige Bibliotheek een nieuwe vestiging aan de Stromarkt heeft geopend. Suzan Folkerts, sinds 2017 conservator van de Athenaeumbibliotheek en medeorganisator van de tentoonstelling, leidt ons rond.

Over de tentoonstelling

Deventer kent een lange traditie van boekdrukkunst, heeft de oudste stadsbibliotheek van Nederland en de grootste boekenmarkt van Europa en kan dus met recht ‘Boekenstad’ genoemd worden.

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de stad leeft de rijke boektraditie nog steeds. Niet alleen door de grootste boekenmarkt van Europa maar ook door de aanwezigheid van grote uitgeverijen en drukkers en talloze antiquariaten. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belangwekkende geschiedenis schuil. De prachtige verhalen over de Deventer boekhistorie komen samen in de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel in Museum De Waag én de Bibliotheek Deventer.

Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven en ook de uitvinding van de boekdrukkunst omstreeks 1450 werd in de Hanzestad snel nagevolgd. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.

Museum De Waag toont de hoogtepunten van de boekhistorie in Deventer. Van de vroegste handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de 20ste eeuw. De topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek zijn te zien in de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de Bibliotheek. Het digitale boekenspoor door het nieuwe bibliotheekgebouw toont de actuele invloed van deze werken. Beleef de rijke historie van Deventer Boekenstad!

Programma

13.30-13:45 ontvangst in de Bibliotheek Deventer
13:45-14.30 introductie op de dubbeltentoonstelling en bezichtiging expositie
14.30-15.00 koffie/thee in de Bibliotheek
15.15-16.15 rondleiding in Museum De Waag

Museum De Waag sluit om 17.00 uur

Adressen locaties

Museum De Waag, Brink 56, 7411 BV Deventer, 0570-640590
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18, 7411 PK Deventer, 0570-675700

Aanmelden

Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers, dus wees er snel bij. Meld u aan via info@boekgeschiedenis.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel moet u zelf een ticket voor het museum kopen (€9,00 per persoon, voor groepen vanaf 10 personen €7,50 per persoon, gratis entree: museumkaart, Vereniging De Waag, ICOM, Vereniging Rembrandt).

Dichtstbijzijnde parkeergelegenheid op 350 meter van Museum De Waag : Parkeergarage Brink, Emmastraat, 7411 BL Deventer.