De uitgeverij als bedrijf

Artis bibliotheek

2016 is uitgeroepen tot het Jaar van het Boek. In dat kader organiseren de Stichting Bedrijfsgeschiedenis en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging op donderdag 10 november in de Artis Bibliotheek te Amsterdam een studiemiddag over de geschiedenis van de uitgeverij als bedrijfstak.

In deze bedrijfstak is voortdurend een spanning zichtbaar tussen het idealisme van de uitgever, vaak gevoed door de persoonlijke band met ‘zijn’ auteurs, en de vereisten van een commercieel verantwoorde bedrijfsvoering. Het thema van de middag is dan ook ’tussen ideaal en commercie’.

Gedurende de middag geven drie biografen/historici korte lezingen over enkele saillante gevallen. Literair criticus Arjen Fortuin komt vertellen over zijn veelgeprezen biografie over de uitgever Geert van Oorschot.

Biograaf Koen Hilberdink licht een tip van de sluier op over zijn nieuwste onderzoek naar de uitgever Johan Polak, over wie hij komend jaar een studie publiceert. Historicus Gert-Jan Johannes geeft ons een kijkje in het reilen en zeilen van uitgeverij Boom over de afgelopen 175 jaar. Aan de paneldiscussie daarna neemt ook Hanca Leppink deel, voorheen uitgever van Luitingh Sijthoff en nu onder meer voorzitter van de Dr P.A. Tiele-stichting, die boekwetenschappelijk onderzoek stimuleert.

 

De middag vindt plaats op 10 november, tussen 13:30 en 16:30 in de historische bibliotheek van Artis te Amsterdam, met aansluitend een borrel. Uiteraard is de middag kosteloos toegankelijk voor de leden van de NBV en van de Stichting Bedrijfsgeschiedenis. Niet-leden zijn van harte welkom, maar aan hen wordt een bijdrage van € 15,00 gevraagd.

 

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan deze middag? U kunt zich aanmelden via info@boekgeschiedenis.nl.

Mede vanwege het beperkt aantal plaatsen in de Artis Bibliotheek adviseren wij u om u snel op te geven. Niet-leden zullen in eerste instantie op de reservelijst worden geplaatst.

 

Vervoer & Routebeschrijving

Met het openbaar vervoer: De Artis Bibliotheek is gelegen aan de Plantage Middenlaan en is in ongeveer 20 minuten het makkelijkst bereikbaar met tram 9, die elke 8 minuten van het Centraal Station vertrekt.

Met de auto: Op drukke dagen is er beperkte parkeergelegenheid beschikbaar rond Artis. Het is dan beter om met het openbaar vervoer te komen. Rondom Amsterdam wordt bovendien regelmatig aan de weg gewerkt. Kijk voor actuele informatie op amsterdam.nl/parkeren-verkeer.

 

Programma in het kort:

13:30 – 14:00 Inloop met thee & koffie

14:00 – 14:10 Inleidende woorden & welkom

14:10 – 15:15 Sprekers

15:15 – 15:45 Pauze met thee en koffie

15:45 – 16:30 Paneldiscussie

16:30 – 17:30 Borrel in de hal

 

Wij zien u graag donderdag 10 november!