Podiumgesprek over ‘Nederlandse Vogelen’ tijdens Boekenweek

20 februari 2018 – De Boekenweek staat dit jaar in het teken van ‘Natuur’. De Koninklijke Bibliotheek (KB) organiseert daarom op vrijdag 16 maart van 16.30 tot 17.30 uur een speciaal podiumgesprek over vogels en boeken. Reisschrijver Alexander Reeuwijk gaat het gesprek aan met conservator Oude Drukken van de KB Marieke van Delft en bioloog, neurowetenschapper en auteur van Mijn IJsvogeldagen Willem Hendrik Gispen.

Aandacht voor Nederlandsche Vogelen

Speciale aandacht zal uitgaan naar Nederlandsche Vogelen van Nozeman en Sepp. In 2014 publiceerde de KB een prachtige facsimile van formaat van dit meesterwerk. Dit bleek een doorslaand succes en het lijvige boek werd in 2015 opnieuw gedrukt. In 2017 verscheen Het heel grote vogelboek, een uitgave voor kinderen, met moderne teksten geschreven door kinderboekenauteur Bibi Dumon Tak. En om ook de vogelaars met een kleinere boekenkast ter wille te zijn, volgt nu een handzame nieuwe pocketuitvoering met een inleiding geschreven door Alexander Reeuwijk.

Tijdens het podiumgesprek zullen tevens diverse andere boeken met het vogelthema uit de KB collectie worden getoond. Na afloop is het mogelijk om het nieuwe vogelenboek op pocketformaat en het ijsvogelboek van Gispen aan te schaffen.

Nederlandse Vogelen in de pocket

Tussen 1770 en 1829 verscheen er in Nederland een bijzonder boekwerk in vijf delen: Nederlandsche Vogelen van Nozeman en Sepp. In dit boek werd voor het eerst een overzicht gegeven van alle inheemse vogels in woord én beeld. De 250 originele platen zijn met de hand ingekleurd. Nu zijn alle prenten samengebracht in één handig boek op pocketformaat. Zonder de originele teksten, maar aangevuld met een beknopte, geïllustreerde inleiding.

Alexander Reeuwijk is schrijver, interviewer en vogelliefhebber. Hij geeft geregeld lezingen over wetenschapshistorische onderwerpen en reizen. Daarnaast bespreekt hij internationale natuurboeken in het radioprogramma ‘Vara’s Vroege Vogels’. Ook verzorgt hij het maandelijks publieksprogramma, ‘Teylers Ontmoet’ waarvoor hij auteurs interviewt over hun recent gepubliceerde boeken over biologie, geologie, natuurkunde en reizen.

Marieke van Delft is conservator Oude Drukken bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Zij studeerde geschiedenis en boekwetenschap aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden en promoveerde in de cultuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van Delft publiceert over allerlei aspecten van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. Samen met Uitgeverij Lannoo verzorgde ze enkele facsimile’s van bijzondere boeken uit de KB: Atlas De Wit(2012), Nozeman en Sepp, Nederlandsche vogelen (2014) en M.S. Merian, Metamorphosis insectorum Surinamensium (2016).

Willem Hendrik Gispen is bioloog en neurowetenschapper en voormalig rector magnificus van de Universiteit van Utrecht. Hij heeft een fascinatie voor de IJsvogel. Zowel voor de mythologische ijsvogel, de halcyon, als de vogel in de wereld van de biologie. Begin februari kwam zijn boek *Mijn ijsvogeldagen* uit, een zeer compleet verhaal over de cultuurgeschiedenis van deze bijzondere vogel.

Aanmelden

U wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij dit podiumgesprek. Wilt u zich aanmelden via het aanmeldformulier.