Oproep voor posters: jubileumcongres Nederlandse Boekhistorische Vereniging

Schrijf je een paper, scriptie of proefschrift over een boekhistorisch onderwerp? De Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) nodigt studenten en promovendi van harte uit om een poster over hun onderzoek te presenteren op het jubileumcongres op 23 september 2023 in CODA, Apeldoorn. De NBV viert dan haar 30-jarig bestaan met een congres rond het thema ‘Technologie en transformatie’, ook het thema van het Jaarboek 2023 dat deze dag gepresenteerd wordt.

De boekgeschiedenis in Nederland bloeit en is volop in beweging, en de NBV zet jonge onderzoekers en nieuwe projecten graag in de schijnwerpers. Tijdens de interactieve postersessie kun je met experts en belangstellenden over je onderzoek in gesprek. Je onderwerp hoeft niet aan het congresthema gerelateerd te zijn (maar het mag natuurlijk wel).

Technologie en transformatie

Op het congres reflecteren uiteenlopende sprekers op transformaties in de Nederlandse geschiedenis van het boek en de invloed van technologie vroeger, nu en in de toekomst. Hoe zijn nieuwe technologieën van invloed op het boekhistorische onderzoek, op de vragen die we kunnen beantwoorden en de vragen die we stellen? Welke parallellen zijn er te ontdekken tussen historische en hedendaagse transformaties in leescultuur en mediagebruik? Meer info over het programma vind je op onze website.

Wil je meedoen?

  • Meld je uiterlijk 1 september aan via info@boekgeschiedenis.nl met een titel en korte beschrijving van wat je wilt presenteren.
  • Maak een poster op A1-formaat of bedenk een andere vorm die geschikt is om aan een rondlopend publiek te laten zien.
  • Onkosten mag je declareren bij de NBV tot een max. bedrag van 20 euro.
  • Voor je aanwezigheid op het congres betaal je het gereduceerde studententarief van 12,50 euro.

30 jaar Nederlandse Boekhistorische Vereniging: jubileumcongres ‘Technologie en transformatie’

In 2023 viert de NBV haar 30-jarig bestaan. Op 23 september doen we dat met een jubileumcongres rond het thema ‘Technologie en transformatie’, ook het thema van het Jaarboek 2023 dat deze dag gepresenteerd wordt.

Op het congres in CODA, Apeldoorn, reflecteren uiteenlopende sprekers op transformaties in de Nederlandse geschiedenis van het boek en de invloed van technologie vroeger, nu en in de toekomst. Ook is er gelegenheid om de tentoonstelling CODA Paper Art 2023 te bekijken en zijn NBV-leden van harte uitgenodigd voor de algemene ledenvergadering.

Voor de boekgeschiedenis waren de afgelopen dertig jaar een periode van onmiskenbare veranderingen, die gepaard gingen met steeds nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo kunnen inmiddels tablets, telefoons en e-readers niet meer los worden gezien van onze lees- en publicatiecultuur – om maar een in het oog springend voorbeeld te noemen. Hoe zijn nieuwe technologieën van invloed op het boekhistorische onderzoek, op de vragen die we kunnen beantwoorden en de vragen die we stellen? Welke parallellen zijn er te ontdekken tussen historische en hedendaagse transformaties in leescultuur en mediagebruik?

Voorlopig programma

10.30 Keynote Steven Claeyssens

11.00-12.15 Ochtendsessie: lezingen van o.a. Eric Jorink en Suzette van Haaren

12.15-14.00 Lunch met:

– posterpresentaties van studenten en jonge onderzoekers

– 13.30-14.00 ALV

14.00-15.00 Middagsessie: Presentatie Jaarboek, lezingen van auteurs Leila Sauvage en Astrid Beckers

15.00-15.15 Pauze

15.15-15.45 Keynote Claartje Rasterhoff

15.45-16.00 Afsluiting

16.00-18.00 Tentoonstelling bekijken en borrel

Aanmelden

Kosten voor deelname zijn 25 euro per persoon voor reguliere NBV-leden en 12,50 euro voor student-leden. Meld u aan via info@boekgeschiedenis.nl.

Er is plaats voor 100 personen, aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Bij grotere belangstelling werken we met een wachtlijst.

Bent u nog geen lid van de NBV en wilt u graag komen? Meld u aan als lid via onze website en vermeld bij de opmerkingen dat u aan het congres wilt deelnemen: u krijgt dan 10 euro korting op de entree.

(afbeelding: CODA Apeldoorn, bron: Wikimedia Commons)

Yun Xie wint de Tiele-scriptieprijs 2022

Afbeelding van juryvoorzitter Trude Dijkstra die de oorkonde overhandigt aan winnaar Yun Xie.

Tijdens de Tiele-dag op vrijdag 21 april ontving Yun Xie de Tiele-scriptieprijs 2022, voor haar masterscriptie Republic of Characters: A Social Network Centred on the Hong Kong Type.

De Tiele-scriptieprijs is ingesteld om reflectie op het boek in al zijn verschijningsvormen in heden, verleden en toekomst te stimuleren. De prijs wordt gesponsord door de Nederlandse Taalunie en bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro en een subsidie tot 1.000 euro voor een boekpublicatie vanuit de Stichting Frederik Mullerfonds.

» Lees meer

Save the date! Tiele-dag 21 april: De waarde van kennis

Stilleven met verschillende open en gesloten boeken liggend op een plank in een nis. In het midden een pennenkoker, rechts een ronde en een rechthoekige doos.

Dat boeken waarde hebben als kennisdragers staat buiten kijf. Maar hoe claim je als auteur die kennis in een tijd zonder wettelijk auteursrecht? Waarom is juist een schaapherder gekozen om zowel geleerde als praktische kennis te verspreiden? En hoe verwerk je kennis effectief tot een bruikbaar handboek voor studenten? Het antwoord op deze vragen hoor je tijdens de Tiele-dag op vrijdag 21 april, wanneer Nina Geerdink (Tiele-fellow 2022), Andrea van Leerdam (Tiele-fellow 2022) en Dieter Cammaerts (Tiele-scriptieprijswinnaar 2020) spreken over de resultaten van hun boekhistorisch onderzoek.

Tijdens de middag maak je ook kennis met de Tiele-fellows van dit jaar en wordt de winnaar van de Tiele-scriptieprijs 2022 bekendgemaakt. Zeker zijn van een plaats? Meld je alvast aan via info@tiele-stichting.nl. De Tiele-dag vindt plaats in de Aula van de KB (Den Haag) en begint rond 13:00.

Het volledige programma wordt begin maart op de website van de Tiele-Stichting gepubliceerd.

Onzichtbare collecties, het verhaal van het materiaal 

Op 10 maart 2023 vindt in de KB Nationale Bibliotheek in Den Haag  de eerste ‘Dag van de materialiteit’ plaats.  

Een collectie verguldstempels tussen de boeken, drukkersmateriaal in een provinciaal archief, een riem papier in de KB. Ze vertegenwoordigen allemaal een belangrijke materiaal-technische waarde binnen het papieren erfgoed. Maar ze hebben ook met elkaar gemeen dat ze afwijken van de rest van de collectie. Hoe zorg je dan toch dat ze vindbaar en toegankelijk blijven? Waar in de catalogus vinden we het verhaal van het materiaal? En wie kunnen we nog vragen om dat verhaal  te vertellen? 

» Lees meer
1 2 3 62