Najaarslezing: Felix de Marez Oyens ‘Veilingen en Boekgeschiedenis’

Op zondag 18 november om 14:00 geeft Felix de Marez Oyens voor leden van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging een lezing over Veilingen en Boekgeschiedenis in Museum Meermanno, Den Haag.

Veilinghuizen en veilinghouders hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in het bestuderen, verkopen en verwerven van oude, kostbare en zeldzame boeken. Zowel voor bibliotheken en musea als voor particuliere boekenliefhebbers zijn ze onmisbaar bij de opbouwen van een goede collectie. Daarnaast hangt er rond veilingen vaak een intrigerende spanning, voor bieders en voor toehoorders – en wellicht ook voor de veilingmeesters.

De heer Felix de Marez Oyens is jarenlang expert en veilingmeester geweest bij de boekenveilingen van het gerenommeerde internationale veilinghuis Christies. In die hoedanigheid heeft hij de mooiste en duurste boeken ter wereld bestudeerd, getaxeerd en vervolgens onder de hamer gehad.

Daarnaast is de heer De Marez Oyens president van de B.H. Breslauer Foundation in New York. Deze stichting ondersteunt bibliotheken en musea in de VS en daarbuiten bij de verwerving van kostbare handschriften en oude drukken. In de afgelopen jaren hebben onder meer de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en Museum Meermanno belangrijke aankopen kunnen doen dankzij zeer aanzienlijke bijdragen van de Breslauer Foundation.

In zijn lezing zal de heer De Marez Oyens op basis van de ervaringen uit zijn loopbaan spreken over de relatie tussen veilingen en boekgeschiedenis.

Voor NBV-leden is de toegang tot de lezing gratis. Niet-NBV-leden en introducés zijn ook van harte welkom. Zij betalen € 5,00.

De toegangsprijs voor Museum Meermanno bedraagt € 9,50, maar is gratis voor houders van een Museumkaart en Vrienden van Meermanno. Natuurlijk kunnen bezoekers meteen ook de tentoonstellingen over Quentin Blake, Helmut Salden en Ronald en Marije Tolman bezichtigen.

Aanmelding voor de lezing is noodzakelijk en kan via een email aan info@boekgeschiedenis.nl.