Fysieke presentatie van de collectie boekbanden van de KB, door Rens Top

Donderdag 31 maart organiseert de NBV een excursie naar de KB in Den Haag. Rens Top, conservator boekbanden van de KB, behandelt in een fysieke presentatie de ongekende diversiteit van de collectie.

Aan de hand van spectaculaire stukken leidt hij de bezoeker door de verzameling boekbanden van de KB. Historische én moderne voorbeelden van vakmanschap, materiaalgebruik en originaliteit zullen worden getoond. Geïnteresseerd? Schrijf je in via info@boekgeschiedenis.nl. Er is plek voor 35 personen. Daarnaast zal er ook een rondleiding zijn door het KB-gebouw en de magazijnen. Donderdag 31 maart 2022, aanvang 14 uur. Verzamelen bij de ingang van het KB-gebouw om 13.45 uur.

Biografie Rens Top: Rens werkt al sinds 1983 bij de KB, aanvankelijk als medewerker in het Depot voor Nederlandse Publicaties, later als assistent op de afdeling Boekbanden. Daar werkte hij onder andere aan het wrijfselarchief en een omvangrijk literatuurdocumentatie-systeem. Hij maakte tentoonstellingen en droeg bij aan talloze publicaties. In 2007 werd hij collectiespecialist boekbanden. Zijn kennis strekt zich uit van laatmiddeleeuwse banden met paneelstempels tot hypermoderne banden met 3d-geprinte platten. Eind april 2022 neemt hij afscheid van de KB om te genieten van een welverdiend pensioen.

Een van de vijf beroemde Grolier-banden in het bezit van de KB. Band van donkerbruin kalfsleer en met lakverf beschilderd. Voor Jean Grolier. Frankrijk, ca. 1550.