Excursie naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Excursie naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht: De collectie van Hubert van Buchell (1513-1599)

Op 24 februari organiseert de NBV een excursie voor haar leden naar de Universiteitsbibliotheek Utrecht, waar oud-NBV-bestuurslid Katell Lavéant en conservator Bart Jaski ons meenemen in de collectie van Hubert van Buchell (1513-1599). Deze verzameling, grotendeels in de originele zestiende-eeuwse banden bewaard, ligt aan de basis van wat nu de universiteitsbibliotheek is. Katell en Bart verzorgen deze middag inleidende presentaties, waarna we onder hun begeleiding in kleinere groepen gelegenheid hebben om een selectie van boeken te bekijken.

UBU E fol 45 uit de collectie Van Buchell – foto Berry Geerligs

Van Buchell verzamelde vooral theologische werken. In Utrecht was hij kanunnik van het kapittel van Sint-Marie. In 1569 verhuisde hij naar Keulen. Na zijn dood kwam zijn collectie van ca. 1000 banden met ca. 2500 titels terecht in de toen nog heel nieuwe stadsbibliotheek van Utrecht (opgericht in 1584), die daarmee in één klap in omvang verdubbelde. De stadsbibliotheek werd ook universiteitsbibliotheek vanaf 1636, toen de Universiteit Utrecht werd gesticht.

Katell Lavéant is universitair hoofddocent Frans aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft Van Buchells collectie in de afgelopen jaren bestudeerd in het kader van het internationale project Sammelband 15-16, over de samenstelling en het gebruik van Sammelbände (meerdere titels bijeengebonden) in de vijftiende en zestiende eeuw. Van Buchells banden geven een ongeëvenaard rijk inzicht in de interesses van een zestiende-eeuwse verzamelaar, en bovendien in zijn leesgewoonten en zijn financiële uitgaven aan boeken en boekbanden (hij noteerde vaak de prijzen).

Programma

14.00-15.00 Welkom, presentaties Bart Jaski en Katell Lavéant

15.00-15.30 Koffie

15.30-16.30 Boeken bekijken in twee groepen, wissel halverwege

16.30-17.30 Borrel

Locatie

Universiteitsbibliotheek Utrecht, Utrecht Science Park

Aanmelden via info@boekgeschiedenis.nl. Er zijn maximaal 30 plaatsen. Deelname is alleen mogelijk voor NBV-leden. Nog geen lid? Meld u nu aan.