Boekkunstbeurs

Op 11 en 12 november 2017 staat Pieterskerk in Leiden in het teken van het boek. Dan vindt de jaarlijkse Boekkunstbeurs plaats, georganiseerd door de Stichting Drukwerk in de Marge en de stichting Handboekbinden.
Elke bezoeker van de beurs krijgt een in beperkte oplage gedrukte uitgave, speciaal voor deze beurs gemaakt. Op de beurs kan men hier een omslag bij uitzoeken, en de plano vellen onder professionele begeleiding inbinden tot een echt boekje. In 2013 werd de uitgave gemaakt door tekenaar Joost Swarte, in 2014 leverde Maarten Biesheuvel de tekst, in 2015 was Paulien Cornelisse onze gast en in 2016 werd de beursuitgave geschreven door Wouter Klootwijk.

Op de Boekkunstbeurs is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, sublieme staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier.
Margedrukkers tonen hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders tonen allerlei voorbeelden van hun activiteiten.

Wie zelf al actief is, of zin heeft om het te worden, kan terecht bij de vele stands waar boekbindmaterialen, kalligrafiebenodigdheden en boeken over de verschillende technieken verkrijgbaar zijn. Verder zijn er papierhandelaren uit binnen- en buitenland. Ook boekdrukmaterialen (clichés, letter, lijnen, inkt, schoonmaakmiddelen…) worden te koop aangeboden.

Er zijn diverse demonstraties, o.a. papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout.

Foto’s beurs

Een fotoverslag van de laatste editie van de beurs is te bekijken via deze link.

Eerdere edities:
– Beurs 2015 en de jubileumborrel na afloop.
– Beurs 2014
– Beurs 2013

Met veel dank aan Rob Over de Linden voor de foto’s!

Praktische informatie

De Pieterskerk (www.pieterskerk.com) bevindt zich op loopafstand van het station Leiden Centraal.

De Boekkunstbeurs is voor het publiek geopend:
zaterdag van 10:00 – 17:00 uur
zondag van 11:00 – 17:00 uur

De toegangsprijs bedraagt € 6, studenten betalen € 3.
Kinderen tot 12 jaar gratis.

Contribuanten van Drukwerk in de Marge die een tafel willen reserveren, kunnen zich schriftelijk of per e-mail melden bij Drukwerk in de Marge (p.a. Herengracht 51, 1015 BC Amsterdam, e-mail beurs@drukwerkindemarge.org).

De kosten van een standaardtafel van twee meter zijn € 20 per dag, € 40 voor twee dagen. Eén meter of meer dan twee meter huren kan ook. De contant verschuldigde standhuur wordt tijdens de beurs bij de deelnemers geïnd.

In 2018 wordt de beurs gehouden op 10 en 11 november, in 2019 op 9 en 10 november, in 2020 op 7 en 8 november.