Larissa van Vianen wint de Tiele-scriptieprijs 2023!

Larissa van Vianen wint de Tiele-scriptieprijs 2023

Tijdens de Tiele-dag op vrijdag 19 april ontving Larissa van Vianen de Tiele-scriptieprijs 2023, voor haar masterscriptie ‘Pierre Lyonet (1706-1789). Publishing Natural History in the Eighteenth Century’. De Tiele-scriptieprijs is ingesteld om reflectie op het boek in al zijn verschijningsvormen in heden, verleden en toekomst te stimuleren.

Larissa schreef haar scriptie ter afsluiting van de master Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar stage bij het onderzoeksproject ‘Visualizing the Unknown: Scientific Observation, Representation, and Communication in 17th century Science and Society’ kwam ze voor het eerst in aanraking met de 18e-eeuwse natuuronderzoeker Pierre Lyonet (1706-1789). In haar scriptie volgt ze Lyonet’s onderzoek naar onder andere de anatomie van de wilgenhout rups van observatie tot representatie en uiteindelijk publicatie

De jury was onder de indruk van “de toewijding, intellectuele nieuwsgierigheid en diepgaande kennis van de auteur op het gebied van de boekwetenschap. Net als het onderwerp van haar scriptie is Larissa een nauwgezette en precieze onderzoeker, een ‘demon of detail’, die elk detail onder de loep legt.” De jury van de Tiele-scriptieprijs bestond dit jaar uit dr. Trude Dijkstra (voorzitter, Universiteit van Amsterdam), dr. Sandra van Voorst (Rijksuniversiteit Groningen), dr. Tjamke Snijders (KU Leuven) en dr. Jeroen Vandommele (KB, nationale bibliotheek).

De jury ontving dit jaar maar liefst vijftien inzendingen. De kwaliteit was over het algemeen hoog, maar twee scripties verdienden naast de winnaar een eervolle vermelding: ‘In the Margent some Sentences in Latin’: Printed Marginal Notes and Handwritten Marks of Use in Four Copies of Geffrey Whitney’s A Choice of Emblemes (Leiden, 1586) van Laura Semlič (Universiteit Leiden) en Internet als remedie tegen ontlezing. Onderzoek naar de rol van online lezersplatforms bij de leesbevordering van Nederlandse jongeren van Esther van Andel (Universiteit van Amsterdam).

Meer informatie over de Tiele-scriptieprijs lees je op de website van de Tiele-Stichting.

Foto door Theo de Nooij, Beeldstudio KB